Studenții ACUZĂ Guvernul după ce Teodorovici le-a LIMITAT gratuitatea pe CFR: „Încearcă să ne păteze imaginea!”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Şeful ANPC critică starea de curățenie din trenurile CFR. „Mi-ar fi plăcut un protest şi în legătură cu igenizarea vagoanelor”
Şeful ANPC critică starea de curățenie din trenurile CFR. „Mi-ar fi plăcut un protest şi în legătură cu igenizarea vagoanelor”

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) cere Guvernului să oprească toate demersurile prin care sunt limitate drepturile studenților privind transportul gratuit cu trenul și acordarea burselor.

Alianța susține că gratuitatea la transportul cu trenul este una dintre facilitățile cu cel mai mare impact asupra calității vieții studenților.

În plus, subliniază studenții, această contribuie semnificativ la creșterea numărului de studenți din medii socio-economice defavorizate.

„Problemele sociale cu care se confruntă România în momentul de față constituie un aspect suficient de alarmant pentru a determina decidenții să aloce resursele financiare necesare pentru a facilita accesul categoriilor defavorizate la studii universitare", se arată într-un comunicat remis luni Ziare.com.

 

ANOSR: „Se distrage atenția de la soluționarea problemelor reale”

 

ANOSR se mai arată îngrijorată și de posibilitatea adoptării unor măsuri prin care să se reducă bursele studenților, „deoarece s-ar produce un regres al tuturor demersurilor care au fost făcute în ultimii ani pentru dezvoltarea învățământului superior”.

„Astfel, se distrage atenția de la soluționarea problemelor reale, care persistă în continuare, spre exemplu, rată ridicată a abandonului universitar, condițiile din cămine și problemele de infrastructură cu care se confruntă majoritatea universităților într-un sistem educațional subfinanțat.

Amintim faptul că aceeași guvernare a introdus aceste reglementări în legislație în urmă campaniei 'Viitorul Implică studenții', pe care ANOSR a demarat-o în 2017, măsurile fiind incluse în programul de guvernare al României pentru perioada 2017-2020, adoptat de Parlament”, precizează sursa citată.

 

Guvernul demonstrează o inconsecvență decizională

 

Studenții atrag atenția că intenția de a restricționa drepturile câștigate de studenți în timpul aceleiași guvernări demonstrează o inconsecvență decizională.

„Totodată, adoptarea unei astfel de măsuri de restricționare ar duce la încălcarea unui principiu fundamental al Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care prevede că un drept odată dobândit poate fi doar extins, în niciun caz restrâns”, evidențiază ANOSR.

Asociația arată că doar 20% din numărul total de bilete vândute îl reprezintă biletele emise pentru studenți, potrivit unor informații obținute de la CFR Călători în luna ianuarie.

„Astfel, găsim această reacție a reprezentanților Guvernului că fiind doar un alt motiv de a nu respectă dreptul studenților de a călători gratuit cu trenul, reglementat prin Legea nr. 1/2011 a educației naționale", se mai arată în document.

ANOSR mai transmite că discursul coaliției de guvernare este absurd, denigrează imaginea studenților și, de fapt, distrage atenția de la gestionarea ineficientă a bugetului CFR Călători.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel