Străinii care trăiesc în Italia, obligați să plătească o taxă anuală de 2.000 de euro. Guvernul a aprobat proiectul

Liviu Ludovic |
Data publicării:
Taxă de 2.000 de euro pentru străinii din Italia (Foto: Unsplash)
Taxă de 2.000 de euro pentru străinii din Italia (Foto: Unsplash)

Srăinii care locuiesc în Italia vor fi obligați să plătească o taxă anuală în valoare de 2.000 de euro. Pentru ce și cine e scutit de această taxă, citește în continuare în articolul nostru.

Străinii care locuiesc în Italia vor putea utiliza serviciul național de sănătate doar după ce vor plăti o taxă anuală de 2.000 de euro (2.109 dolari), a anunțat luni guvernul.

Taxa, care face parte din bugetul pe 2024 adoptat de cabinet, se va aplica doar cetățenilor din afara Uniunii Europene, a precizat Ministerul Economiei într-un comunicat de presă citat de agenția Reuters.

Ministerul a precizat că va exista o reducere nespecificată pentru cei care au documente de rezidență legală, precum și pentru studenții străini și au pair.

Nu a fost imediat clar în ce măsură reforma va modifica sistemul actual, care prevede deja plăți pentru anumite categorii de străini.

Giordana Pallone, de la sindicatul Cgil, a declarat pentru agenția de presă Adnkronos că reforma riscă să încalce Constituția italiană, care garantează asistență medicală gratuită pentru cei săraci.

"Acum va trebui să așteptăm să vedem cum va fi scrisă legea, pentru că, așa cum este prezentată astăzi, nu are nicio valoare sau bază în comparație cu sistemul și reglementările pe care le avem", a spus ea.

Cine va beneficia de asistență medicală gratuită

 

Muncitorii străini, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, solicitanții de azil și minorii neînsoțiți au în prezent acces la asistență medicală gratuită, la fel ca și cetățenii italieni.

Alți străini cu rezidență legală, cum ar fi diplomații și studenții, se pot înscrie voluntar la serviciul de sănătate italian, în schimbul unei taxe variabile.

Pentru studenți, de exemplu, taxa este plafonată la aproximativ 150 de euro pe an, în timp ce pentru ceilalți depinde de venitul lor anual și poate ajunge până la aproape 2.800 de euro.

Luna trecută, guvernul de dreapta al Italiei a stârnit controverse prin decretul conform căruia migranții vor trebui să plătească aproape 5.000 de euro pentru a evita detenția pe durata procesării cererii lor de protecție.

 

------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel