Speriați de inflație, spaniolii au retras 7.000 de milioane de euro din bănci

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Speriați de inflație, spaniolii au retras 7.000 de milioane de euro din bănci. Sursa - pixabay.com
Speriați de inflație, spaniolii au retras 7.000 de milioane de euro din bănci. Sursa - pixabay.com

Familiile spaniole au retras 7.000 de milioane de euro din depozitele bancare doar în octombrie, ceea ce reprezintă o cifră record al acestui an. Fenomenul se explică fie prin dorința de a face față creșterii prețurilor sau fie prin căutarea unor alte produse bancare produse cu o rentabilitate mai mare.

La sfârșitul lunii octombrie, gospodăriile aveau un total de 975,8 miliarde de euro depuse în băncile spaniole, după ce și-au retras 0,7% din fonduri în a zecea lună a anului, ceea ce se traduce în cifre absolute de 7.000 de milioane de euro.

Soldul a scăzut cu 2,84%, ceea ce reprezintă o micșorare de 28,5 miliarde, potrivit datelor provizorii publicate, miercuri, 29 octombrie, de Banca Spaniei.

Pentru experți, această scădere se datorează faptului că mulți clienți au fost „forțați” să-și folosească economiile pentru a face față unui cost mai ridicat al vieții sau să-și mute banii în alte fonduri sau produse bancare, cum ar fi asigurările de economii, deoarece majoritatea băncile încă nu remunerează depozitele.

 

Spaniolii au ales să fie mai prudenți în ceea ce privește cheltuielile

 

Anterior, tendința familiilor din Spania a fost de a-și crește constant depozitele bancare. Însă, pe măsură ce criza economică din cauza pandemiei Covid s-a înrăutățit, spaniolii au ales să fie mai prudenți.

Luna august 2022 a fost un punct de cotitură: atunci a avut loc o retragere a depozitelor de aproximativ 3,8 miliarde de euro, însă anul trecut s-a încheiat cu un sold de peste un trilion de euro.

Pe parcursul anului 2023, au avut loc retrageri de fonduri, printre care, pe lângă cele 7.000 de milioane din octombrie, se remarcă cele 5.300 de milioane care au fost retrase în iulie sau cele 5.000 de milioane care au fost retrase în februarie.

--------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:

-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel