Spaniolii, chinezii și românii, proxeneții care domină afacerile de prostituție din Spania

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Majoritatea rețelelor de proxenetism din Spania sunt conduse și operate de spanioli, chinezi și români. Acestea sunt datele prezentare de autoritățile iberice și preluate de presa spaniolă. În patru ani, peste 300 de organizații de trafic și exploatare sexuală și de muncă au fost desființate, iar 2.500 de persoane au fost arestate. 

În perioada 2017 - 2020, în Spania au fost făcute emise 390 de mandate pentru trafic de persoane și 658 pentru exploatare sexuală sau prin muncă. Peste 2.500 de persoane au fost arestate și 300 de organizații au fost destructurate, potrivit datelor Centrului de informații împotriva terorismului și a crimei organizate (Citco), citate de publicația spaniolă ABC.

Cele mai profitabile afaceri criminale din lume sunt traficul de droguri, traficul de persoane și comerțul cu arme.

Armele și sclavii secolului XXI, profituri similare de mai multe miliarde de dolari

 

Majoritatea acestor noi servitori au o față feminină: ele sunt în proporție de 99 la sută victime ale exploatării sexuale. În perioada menționată, oamenii legii au identificat nu mai puțin de 1.250 de persoane ca fiind victime ale traficului de persoane în Spania, dintre care 60 de minori, și alte 3.551 de persoane supuse exploatării sexuale sau prin muncă, dintre care 30 de minori. Nouăzeci și trei la sută erau femei și fete.

Victimele sunt din ce în ce mai tinere

 

Traficanții și proxeneții caută victime din ce în ce mai tinere. Vârsta medie este cuprinsă între 18 și 33 de ani. Aceștia caută persoane aflate în situații de vulnerabilitate și se folosesc de diverse metode de înșelăciune. Metodele depind de naționalitate, de la "lover boy" pentru victimele din Europa de Est, la "voodoo-yuyu" cu care terorizează prostituatele nigeriene, precum și o utilizare tot mai frecventă a internetului și a rețelelor sociale.

Jurnaliștii spanioli prezintă povestea Marcelei, o braziliancă ce a fost nevoită să renunțe la studiile de drept pentru că rămăsese fără loc de muncă. O femeia i-a oferit șase luni în Europa și un salariu de 1.200 de euro pentru a avea grijă de bătrâni sau de copii. Bunica ei a încurajat-o să încerce, mai ales că i se plătește biletul de avion.

Femeia povestește că, împreună cu alte șase fete, au zburat la Vigo. O dubă și un agent de pază îi așteptau la aeroport, iar de acolo a fost dusă la Valencia do Mino, în nordul Portugaliei. Aici a avut parte de o primire călduroasă, însă i-a fost reținut pașaportul. 

"Ați venit aici ca să fiți curve"

 

A doua zi i s-a schimbat viața. "Gata cu distracția și gata cu vacanța. Ați venit aici ca să fiți curve", le-a spus un bărbat. Marcela a protestat și i-a spus că pleacă și că îi va înapoia banii.

"Securitatea nu mai era formată din unul, ci din trei bărbați. Au scos o fotografie cu nepoata mea de șase ani și mi-au spus: 'O vom răpi, o vom viola și o vom tăia în bucăți dacă pleci'. O gaură s-a deschis în stomacul meu. Mi-au arătat datoria: excursia 5.800 de euro, plus săptămâna de turism, mâncarea, patul. Potrivit acestora, le datoram foarte mulți bani", povestește femeia.

"Când mi s-a întâmplat asta, femeile braziliene erau la modă", își amintește Marcela cu amărăciune.

Acum străzile sunt pline de românce, columbience și femei din Paraguay 

 

Victimele de naționalitate română și nigeriană sunt capturate an de an de rețelele de traficanți, însă și numărul victimelor de origine latino-americană - Venezuela, Columbia și Paraguay - a crescut în ultimii ani. În 2020, femeile columbiene și paraguayene reprezentau mai mult de jumătate dintre cele traficate. Majoritatea femeilor prostituate erau românce, columbiene și spaniole. 

Ultima operațiune a Poliției Naționale din Madrid, unde zece minori, aproape toți spanioli, au fost depistați în timp ce erau drogați și agresați, este un exemplu clar. Explozia numărului de victime columbiene și venezuelene înseamnă că numărul autorilor de aceste naționalități a crescut și el. Cei mai mulți sunt bărbați, dar 40% dintre cei arestați sunt femei, foste victime care, odată ce și-au plătit datoria, devin "madame" sau recrutoare, esențiale pentru a câștiga încrederea.

În 2020, 57% dintre persoanele arestate sub acuzația de proxenetism erau bărbați, spaniolii, românii, chinezii și columbienii dominând piața sexului plătit. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel