Spania. Victorie IMPORTANTĂ pentru extrema dreaptă

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:

Un mic partid de extremă-dreapta, Vox, a intrat duminică în premieră într-un parlament regional în Spania, câştigând 12 locuri la alegerile din Andaluzia şi punând capăt dominaţiei în cea mai populată regiune a ţării, o lovitură pentru premierul socialist Pedro Sanchez, relatează AFP.

După numărarea a peste 99% din voturi, Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE) a înregistrat cel mai slab rezultat din istoria sa în Andaluzia, o regiune meridională cu 8,4 milioane de locuitori.

Partidul a scăzut de la 47 la 33 de locuri, dintr-un total de 109. Mandatele obţinute de stânga radicală nu îi vor fi suficiente pentru a ajunge la majoritatea absolută de 55 de locuri din 109 şi, prin urmare, pentru a forma un guvern.

PSOE guvernează în Andaluzia, singur sau în coaliţie, din 1982, dar nu a reuşit să reducă şomajul şi a fost afectat de un amplu scandal în care sunt implicaţi doi foşti preşedinţi ai regiunii şi care a dat naştere la un proces-fluviu ce se apropie de final.

Astfel, un partid de extremă-dreapta îşi face intrarea în parlamentul regional pentru prima dată de la restabilirea democraţiei în Spania după moartea dictatorului Francisco Franco în 1975.

Vox, apărut în 2013 şi opozant al imigraţiei ilegale şi separatismului catalan, a depăşit previziunile din sondaje, care îl creditau cu cel mult cinci mandate.

"Andaluzii au făcut istorie (...) şi s-au debarasat de 36 de ani de regim socialist", a spus şeful său, Santiago Abascal, celebrându-şi 'triumful'.

Chiar înainte de publicarea primelor rezultate, Marine Le Pen, preşedinta Adunării Naţionale (partid de extremă-dreapta din Franţa), a transmis într-o postare pe Twitter "felicitări calde prietenilor de la Vox".

Pierderea de mandate suferită de PSOE în Andaluzia este o lovitură pentru premierul Pedro Sanchez care guvernează Spania doar de şase luni, cu o minoritate de 84 de mandate din 350 în Camera Deputaţilor. El ar urma să convoace alegeri legislative anul viitor, cel mai probabil după alegerile locale, regional şi europene din luna mai.

La dreapta spectrului politic, conservatorii Partidului Populist (PP) au câştigat 26 de mandate, cu şapte mai puţin decât la precedentele alegeri regionale din 2015, în ciuda tuturor eforturilor noului lor lider, Pablo Casado, care i-a succedat fostului premier Mariano Rajoy în această vară.

Pablo Casado a revendicat duminică seară conducerea guvernului regional pentru partidul său şi i-a cerut lui Pedro Sanchez să convoace alegeri.

În schimb, partidul liberal Ciudadanos (centru-dreapta) a urcat de la nouă la 21 de locuri, dar fără a depăşi PP.

Matematic, dacă s-ar alia cu Vox, cele două partide de dreapta ar avea o majoritate de 59 de mandate. Niciun partid nu a exclus această alianţă fără precedent.

Aliaţii naturali ai PSOE, Adelante Andalucia (''Înainte, Andaluzia''), varianta locală a Podemos (stânga radicală), nu a câştigat decât 17 mandate.

"Alertă antifascistă", a declarat liderul Podemos, Pablo Iglesias, făcând apel la toate formaţiunile de stânga să se mobilizeze "pentru a apăra libertăţile, justiţia socială, fraternitatea şi, în cele din urmă, democraţia".

Vox a făcut campanie împotriva imigraţiei ilegale şi pentru interzicerea partidelor separatiste catalane. Formaţiunea s-a alăturat acuzării în procesul separatiştilor judecaţi pentru 'rebeliune' pentru rolul lor în tentativa de secesiune a Cataloniei de anul trecut.

Partidul vrea de asemenea suprimarea autonomiei regiunilor în numele economiilor bugetare şi apărării unităţii Spaniei şi cere abolirea legii împotriva violenţei machiste, spunând că aceasta merge prea departe în direcţia "corectitudinii politice".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel