Spania. Un român, creierul escrocheriei „om la mijloc”. Cum au fost păgubite mai multe femei care au apelat la o clinică de fertilitate

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Un român, în vârstă de 41 de ani, este considerat creierul unei escrocherii de proporții în Alicante, Spania. Conform Gărzii Civile, bărbatul a pus la cale metoda sub numele „om la mijloc” și a înșelat numeroase femei care au apelat la o clinică de fertilitate.

Au spart baza de date a unei clinici de fertilitate și s-au prefăcut că ei se ocupă de facturare. Așa rezumă Garda Civilă acuzațiile aduse unui grup infracțional format din cinci persoane care a operat din Alicante, liderul fiind un român. Astăzi a avut loc sfârșitul unui lung proces de anchetă care a început în august 2021 după ce managerul unei clinici de fertilitate din provincia Alicante a depus o plângere. Zona de Investigații a Postului Principal din San Juan a deschis operațiunea „Herkul” pentru a descoperi cum au fost furați peste 30.000 de euro de la trei paciente care au apelat la clinica respectivă.

Spania. Românce implicate într-o fraudă de peste 1 milion de euro: Peste 2.000 de bărbați seduși online, extorcați și amenințați

Gruparea arestată, conform declarației Gărzii Civile, a folosit metoda infracțională cunoscută sub numele de „om la mijloc”. Cu alte cuvinte, au spart contul de email al clinicii afectate pentru a accesa ilegal sistemul informatic al acesteia. Ajunși în sistem, au obținut datele pacienților. Având acest control, gruparea condusă de român au început să trimită e-mailuri din partea clinicii către clienți, însă au schimbat numărul de cont în care să fie transferați banii. Victimele căzute în capcană au făcut transferurile bancare în conturile infractorilor în locul clinicii pe care o angajaseră. Înainte ca victimele să-și dea seama de înșelăciune, gruparea a trimis sumele financiare obținute ilicit în alte conturi din Olanda.

Anchetatorii au solicitat colaborarea Poliției din Amsterdam pentru a vedea cum au ascuns proveniența ilegală a acestor bani printr-o firmă. Strategia de diversiune a banilor, potrivit Gărzii Civile, a inclus folosirea a patru operatori economici. Printre cei investigați în Andaluzia s-au numărat doi bărbați de 43 de ani, de naționalitate maliană, care au fost anchetați în Roquetas de Mar, și o femeie de 39 de ani, de naționalitate ivoriană, anchetată în Malaga.

Spania. Român specializat în jefuirea benzinăriilor prin metoda „aselenizării“, capturat de polițiști la bordul unui Jaguar

 

Românul avea înalte cunoștințe informatice

 

Dacă în februarie anchetatorii au localizat membrii grupării, în iunie au deschis o a doua fază a anchetei care a condus la liderul acestui grup infracțional. Este vorba despre un român care locuia în Roquetas, provincia Almería, în comunitatea autonomă a Andaluziei, Spania, cu înalte cunoștințe informatice. Pe 8 iunie, el și un al patrulea operator economic, un bărbat de 41 de ani, de naționalitate nigeriană, au fost arestați.

Cei doi deținuți au fost puși la dispoziția Judecătoriei de serviciu și instrucție din Roquetas de Mar, care a decretat eliberarea lor sub control judiciar. Tribunalul de Instrucțiune din Alicante, organul competent care se va ocupa de acțiunea inițiată, va fi cea care, odată ce a primit toate procedurile, stabilește gradul de participare atribuibil fiecăruia dintre presupușii făptuitori.

Celor arestați și anchetați li s-au atribuit infracțiunile de apartenență la o organizație criminală, descoperire și dezvăluire de secrete, fraudă continuă, spălare de bani și furt de identitate.

Operațiunea „Herkul”, după cum conchide Garda Civilă, a localizat până acum trei victime ale acestei grupări, de naționalitate germană, irlandeză și olandeză. După cum subliniază ei, ancheta nu se încheie aici, așa că nu este exclus ca numărul femeilor escrocate să crească.

Spania. Undă verde pentru eutanasierea românului care a împușcat trei foști colegi și un polițist: Judecătorii au decis pentru „Pistolarul din Tarragona”

 

------------------------------------

Dragi cititori, pagina de Facebook a site-ului ȘtiriDiaspora întâmpină probleme din cauza unor restricții abuzive care ne limitează impactul, iar astfel nu mai putem ajunge la dumneavoastră. Dacă doriți să fiți în continuare la curent cu cele mai importante știri și evenimente din Diaspora, vă rugăm să urmăriți și noua pagină a site-ului nostru:  

https://www.facebook.com/stiridiasporaexclusiv             

Vă mulțumim ca sunteți alături de noi,

Echipa ȘtiriDiaspora

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel