Spania. Români, arestați în operațiunea „Modena”: Cum au reușit să facă 3 milioane de euro în câteva luni

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Spania. Români, arestați în operațiunea „Modena”: Cum au reușit să facă 3 milioane de euro în câteva luni. FOTO: captură cope.es
Spania. Români, arestați în operațiunea „Modena”: Cum au reușit să facă 3 milioane de euro în câteva luni. FOTO: captură cope.es

Poliția Națională din Spania a dezmembrat o organizație criminală specializată în furturi de mașini, prin operațiunea „Modena”. 14 persoane cu vârste cuprinse între 17 și 55 de ani de diferite naționalități, rusă, moldovenească, română și ucraineană, au fost astăzi arestate.

Cei arestați în operațiunea „Modena” a Poliției Naționale au acționat la Marbella și Mijas. Grupul de infractori dispunea de mijloace tehnice sofisticate cu care au încălcat sistemele de securitate ale vehiculelor de lux în mai puțin de două minute.

Jammers, dispozitive pentru dezactivarea camerelor de securitate și a telefoanelor prin satelit au fost unele dintre cele mai utilizate instrumente pentru a evita acțiunile poliției. De asemenea, aveau o remorcă cu o capacitate mare de încărcare pentru a efectua transportul transnațional al părților vehiculelor furate. În cazul în care trebuia să se oprească la un punct de control al poliției, aceștia au prezentat facturi false de la șantierele altcuiva.

Se estimează că prejudiciul economic pe care l-au cauzat în șase luni ajunge la trei milioane de euro. 

 

Cum acționa gruparea

 

În total, organizația criminală a comis 50 de jafuri de vehicule de lux, în principal în Marbella și Mijas. Agenții au găsit 32 de motoare, șase rezervoare de combustibil, 16 portiere și 20 de locuri, printre alte părți ale vehiculelor de lux. De asemenea, aveau șase caroserii, un Camaro, un Maserati și un Range Rover.

Din 2019, unii membri ai bandei erau deja cercetați pentru infracțiuni de aceeași natură. În martie 2021, ancheta acestei organizații criminale a început în urma depistării unui mod de operare similar în executarea mai multor tâlhării.

Gruparea a recunoscut mai întâi zona unde erau mașinile de lux și acționau doar noaptea, spărgând sistemul de securitate într-un timp care nu depășea două minute. Ulterior, eliminau geolocalizarea acestor mașini și le demontau meticulos cu intenția de a le transporta în Ucraina pentru a le reasambla acolo și pentru a le vinde.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel