Spania. Român condamnat la ani grei de închisoare pentru că a violat o tânără de două ori într-o singură noapte

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Un român a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru că a violat o tânără de două ori într-o singură noapte la Pamplona, Spania. Cele două agresiuni sexuale au avut loc la 8 martie 2015, iar arestarea inculpatului a avut loc în mai 2021, grație comparării probelor ADN prelevate la momentul respectiv.

Secția a II-a a Tribunalului din Navarra a condamnat la un total de 15 ani de închisoare un bărbat de 57 de ani care, în martie 2015, a violat în două rânduri o tânără care avea atunci 20 de ani, în două locuri diferite din regiunea Pamplona.

Compararea mostrelor de ADN prelevate la momentul respectiv de la scenele agresiunilor sexuale a dus la arestarea și ulterior la încarcerarea inculpatului, care se află în arest preventiv din 6 mai 2021.

Potrivit sentinței, care poate fi atacată la Curtea Supremă, condamnatul, V. I. D., cetățean român, va plăti 20.000 de euro despăgubiri victimei, de care nu se poate apropia la mai puțin de 300 de metri și nici nu poate comunica cu ea timp de 35 de ani. În plus, la finalul pedepsei cu închisoarea, el va executa o măsură de probațiune de 20 de ani.

 

Român condamnat la ani grei de închisoare, în Spania

 

În cadrul procesului, care a avut loc pe 14 ianuarie, procurorul a cerut 18 ani de închisoare, câte 9 ani pentru fiecare dintre cele două infracțiuni de agresiune sexuală cu intimidare și act sexual forțat. Alternativ, în cazul în care ar fi fost considerată o infracțiune în formă continuată, a cerut 15 ani de închisoare. Acuzarea privată, exercitată de victimă, a aderat la aceste pretenții, în timp ce apărarea a solicitat achitarea.

Infracțiunile penale au fost comise la primele ore ale zilei de 8 martie 2015 în fața unei discoteci situate în Travesía Monasterio de Belate din Pamplona. Potrivit sentinței, victima s-a apropiat de vehiculul în care se afla inculpatul împreună cu un alt pasager neidentificat și i-a întrebat dacă o pot duce în centrul orașului.

După ce cei trei au condus spre centrul orașului, la un moment dat, bărbatul neidentificat a coborât din vehicul. Tânăra s-a mutat apoi pe scaunul pasagerului la indicațiile inculpatului. Acesta a ignorat indicațiile și a condus vehiculul spre o zonă din apropierea localității La Morea, în Cordovilla, unde a intrat pe un drum de pământ paralel cu autostrada AP-15.

Acolo, profitând de faptul că șoferul a încetinit, femeia a coborât din mașină și a fugit. Inculpatul a urmărit-o, a ajuns-o din urmă și a pus-o înapoi în mașină. El a condus-o până la un tunel care trece pe sub autostradă, unde a comis violul. În timp ce avea loc agresiunea sexuală, victima, "speriată și chiar temându-se pentru viața ei, a opus rezistență", a țipat și i-a cerut agresorului să se oprească, potrivit sentinței.

 

Un român de 57 de ani a violat o tânără de două ori într-o singură noapte

 

Apoi, după ce i-a luat telefonul mobil, inculpatul și-a reluat călătoria. El a condus mașina până la un depozit abandonat din cartierul Rochapea din Pamplona, situat pe strada Artica, în interiorul căruia a comis cel de-al doilea viol. În cele din urmă, inculpatul i-a dat înapoi telefonul mobil, care nu mai avea baterie, și a lăsat-o în apropierea Clubului de înot. Imediat ce a ieșit din mașină, victima a cerut ajutorul unui trecător, care a sunat imediat la poliție.

În sentință, magistrații consideră că faptele dovedite sunt constitutive a două infracțiuni de agresiune sexuală, întrucât violurile au fost săvârșite "în două momente diferențiate în timp", astfel că exclud existența unei continuități infracționale.

În apărarea sa, acuzatul a declarat mai întâi că nu-și amintește nimic, iar mai târziu a susținut că a avut "o relație sexuală consensuală cu această femeie". El a negat că ar fi agresat sexual pe cineva în Spania.

În ceea ce privește evaluarea probelor, Secția a II-a a Curții de Apel subliniază mărturia tinerei, care a declarat "cu fermitate, siguranță, fermitate și perseverență". Judecătorii subliniază, de asemenea, faptul că victima a depus plângere fără ca măcar să poată identifica autorul, pe care nu-l cunoștea deloc, și care a fost identificat în cele din urmă prin ADN.

 

Românul a dat vina pe indiferența victimei

 

"În acest caz, avem o declarație care a fost menținută în timp, care este susținută de rapoartele medicale, depoziția martorului ocular și cea a ofițerilor care au acționat, probe coroborate periferic care susțin această versiune", subliniază magistrații. În acest sens, adaugă ei, declarația femeii este susținută de expertiza medico-legală și expertiza ADN. "Astfel, este relevant faptul că victima, imediat după producerea evenimentelor, a cerut ajutorul unui trecător, spunându-i că a fost violată, lucru pe care l-a repetat primilor agenți de siguranță publică care au venit la fața locului după apelul martorului", arată judecătorii, citează Diario de Navarra.

În ceea ce privește expertiza medico-legală, raportul a constatat existența unor "leziuni compatibile" cu faptul că ar fi fost apucată violent de față cu scopul de a-i acoperi gura și de a o împiedica să ceară ajutor. În sentință, Curtea a exclus circumstanțele atenuante și exoneratoare invocate de apărare. Astfel, consideră că nu s-a dovedit că consumul de alcool ar fi influențat comportamentul condamnatului, care a fost capabil să conducă, să parcheze și să efectueze două agresiuni sexuale, din care rezultă că "a fost capabil să își coordoneze acțiunile și mișcările".

În ceea ce privește pedepsele aplicate, judecătorii au impus 8 ani pentru primul viol și 7 ani pentru cel de-al doilea. Diferența de un an se datorează faptului că, în cazul primei agresiuni sexuale, inculpatul a efectuat două acte de violență. În plus, a fost aplicată o amendă de 480 de euro pentru o infracțiune de vătămare corporală ușoară, precum și o despăgubire de 157,15 euro.

Datorită "gravității faptelor declarate dovedite, precum și a lipsei de conștiință a săvârșirii vreunei fapte ilicite din partea inculpatului, care chiar și în ultimul cuvânt și-a justificat faptele prin raportare la un comportament disprețuitor anterior al tinerei", Secția a II-a a dispus ca încadrarea condamnatului în gradul III de tratament penitenciar să nu se realizeze până la executarea a jumătate din pedeapsa aplicată. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel