Spania. Ocuparea forței de muncă a înregistrat cea mai mare creștere din ultimii 16 ani

Mihaela Horchidan |
Data publicării:
Salariul minim în Marea Britanie, majorat de la 01 aprilie
Salariul minim în Marea Britanie, majorat de la 01 aprilie

Spania a încheiat anul 2021 cu o rată mare de ocupare a forței de muncă și speranța creșterii economice. Este vorba despre o creștere istorică de 4%, cea mai mare rată din 2005 până în prezent.

Potrivit cotidianului ABC, Spania încheie anul 2021 cu o creștere istorică de 4 %, cea mai mare rată din 2005 și aproape dublă față de creșterea economiei (2,6 %). Astfel, piața forței de muncă încheie al doilea an al pandemiei cu înscrieri la un nivel record.

Șomajul, la rândul său, s-a situat în decembrie la cel mai scăzut nivel din 2007 încoace, după ce a înregistrat cea mai mare scădere din seria istorică.

Potrivit datelor publicate de minister, numărul de persoane afiliate la asigurările sociale, în date ajustate sezonier, a fost de 19.842.427 persoane în luna decembrie, acesta fiind cel mai ridicat nivel de afiliere din serie.

Bilanțul global pentru anul trecut, arată o creștere a numărului de angajați sezonier, de 777.160 de persoane, cu creșteri deosebit de mari pentru activitățile care au suferit cel mai mult din cauza restricțiilor de la începutul pandemiei, precum activitățile artistice (14,1% față de decembrie) și industria ospitalității (cu 13,8% mai mult).

În ciuda situației incerte generate de varianta Omicron, de la jumătatea lunii, înscrierea a rămas puternică și în decembrie, cu o creștere de 70.814 lucrători față de luna precedentă, cu 0,36% mai mult, ceea ce reprezintă cea mai mare creștere din luna respectivă. 

 

Cele mai mari creșteri s-au înregistrat în sectorul informațiilor și comunicațiilor, sănătate și sectorul public

 

În plus, tendința este prezentă în toate sectoarele, cu excepția agriculturii. Făcând abstracție de sezonalitate, s-au înregistrat creșteri în servicii (cu 78.871 de membri în plus), un sector în creștere din mai 2021, în industrie (4.511 membri în plus), care a crescut de la sfârșitul primelor restricții din iunie 2020, și în construcții (6.572 de membri), care a crescut din februarie 2021. Agricultura, între timp, a pierdut 6.682 de afiliați în ultima lună a anului, din cauza încheierii sezonului de recoltare.

De remarcat, de asemenea, creșterea ocupării forței de muncă în sectorul public la sfârșitul anului, care a fost deosebit de puternică în sectorul sanitar, cu 158.000 de membri în plus, urmat de activitățile administrative și serviciile auxiliare (87.000 de membri în plus) și de sectorul public, fără a lua în calcul sănătatea și educația, cu o creștere de 74.000 de membri în plus.

Măsurate în termeni de creștere procentuală, sectoarele cu cele mai mari creșteri sunt sectorul informațiilor și comunicațiilor, cu o creștere de aproape 10%, sănătatea (9,2%) și sectorul public (6,6%).

Veștile bune vizează și șomajul. Ultima lună a anului 2021 s-a încheiat cu o scădere a numărului total de șomeri aflați în evidențe, de 76.782 de persoane față de luna precedentă, în scădere cu 2,41%. În acest fel, luna decembrie marchează un nou record prin cumularea a zece luni consecutive de scăderi, cea mai lungă perioadă din seria istorică în care scăderea totală a numărului de șomeri este de 902.884 de persoane, potrivit Ministerului Muncii.

Astfel, numărul total al șomerilor a scăzut la 3.105.905, cel mai scăzut nivel pentru o lună decembrie din 2007 încoace și cu 140.142 de șomeri mai puțini decât la începutul pandemiei, în februarie 2020, scrie ABC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google NewsGet it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel