Spania. Octogenar în stare gravă, după ce a fost obligat de un clan românesc să cerșească: „Îl țineau beat și nemâncat tot timpul“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Sursa foto: Pixabay.com
Sursa foto: Pixabay.com

Poliția din Barcelona a detectat o creștere a numărului de bărbați și de persoane în vârstă printre victimele traficului de persoane. De pildă unui octogenar, forțat de un clan românesc să cerșească, a ajuns să-i fie amputat un picior, după o perioadă îndelungată în care a fost supus unor rele tratamente.

Guardia Urbana din Barcelona avertizează asupra creșterii numărului de bărbați și de persoane în vârstă, precum și de persoane forțate să practice cerșetoria, printre victimele traficului de persoane depistate în Barcelona. Acest lucru a fost confirmat într-un interviu acordat Europa Press de către șeful Grupului de combatere a traficului și exploatării de persoane (GTEP), o secție aparținând Unității de Investigații a corpului. 

Depistarea primului caz de victimă de sex masculin a avut loc în 2019, când agenții au localizat un octogenar obligat să cerșească în Jardinets de Gràcia din Barcelona timp de 18 ore pe zi. Bărbatul era forțat să cedeze cea mai mare parte a câștigurilor sale unui clan românesc, nu primea aproape deloc hrană, iar exploatatorii săi îl țineau sub influența alcoolului pentru a-l supune. 

Spania. Octogenar în stare gravă, după ce a fost obligat de un clan românesc să cerșească: „Îl țineau beat și nemâncat tot timpul“ 

 

Ca urmare a acestor rele tratamente, starea sa de sănătate s-a deteriorat semnificativ și, în cele din urmă, medicii au fost nevoiți să-i amputeze piciorul pentru a-i salva viața. Acest lucru a determinat victima să depună o plângere care a dus la o condamnare revoluționară, în urma căreia răpitorii săi au fost condamnați la 16 ani de închisoare. 

Acest prim caz cu o victimă de sex masculin a surprins grupul "un pic cu garda jos, deoarece, așa cum era normal, dacă toate victimele noastre erau femei sau fete, totul se concentra pe ajutorarea femeilor". Acum, odată cu creșterea numărului de bărbați printre victime, deși procentul este încă mic, se caută o cale de ieșire și pentru ei.

Sergentul a subliniat importanța depunerii unei plângeri de către victime, ceea ce nu se întâmplă întotdeauna. Acesta este cel mai rapid mod de a începe o investigație pentru a-i prinde pe exploatatori, pentru că, spune el, "au mâinile legate". Chiar dacă reușesc să elibereze victima, ei avertizează că răpitorii vor căuta pe altcineva care să o înlocuiască.

Deși spune că au încercat și că au fost efectuate anchete fără plângere din partea victimelor, cu sprijinul procuraturii, multe dintre aceste cazuri au rămas nerezolvate. "Sunt 33 de instanțe și fiecare are o altă părere".

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel