Spania. O româncă, șoferița taxiului pentru cei cu deficiențe de auz: „Fiica mea cu dizabilități întâmpină astfel de bariere zilnic”

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Primul taxi accesibil persoanelor cu deficiențe de auz va începe să funcționeze în această săptămână în orașul A Coruña (Galicia). Șofer și inițiatoare a acestei inițiative este Any, o româncă aflată în Spania de 20 de ani și care are o fiică ce întâmpină zilnic astfel de bariere din pricina dizabilității sale.

Este o inițiativă de pionierat în Galicia (deja implementată în vehicule din alte orașe, cum ar fi Madrid), promovată de Any, o româncă, șoferiță de taxi, „adoptat“ de 20 de ani și care a obținut cetățenia în 2017. Impulsul acestei inițiative s-a datorat în mare parte faptului că are o fiică cu dizabilități intelectuale „care se confruntă cu multe bariere în viața de zi cu zi” și subliniază că acest tip de handicap, precum deficiența de auz, „nu este adesea vizibil fizic și este dificil de detectat".

Persoanele cu deficiențe de auz vor putea folosi taxiul lui Any fără probleme datorită buclei magnetice instalate în mașină, la care cei care au nevoie de aceasta își pot conecta implantul cohlear, aparatul auditiv sau căștile. Pandemia a fost un factor decisiv pentru româncă, astfel a decis să își adapteze mașina pentru a ajuta astfel persoanele cu handicap și, de asemenea, persoanele în vârstă, în aceste vremuri în care „măștile nu permit citirea pe buze și în care ecranele fac lucrurile și mai complicate", spune ea, citată de El Espanol.com.

Spania. O româncă, șoferița taxiului pentru cei cu deficiențe de auz

 

„Datorită acestui dispozitiv, persoanele cu dizabilități vor putea să-mi audă clar vocea, deoarece zgomotul pe care îl aud în mod normal este eliminat. Astfel de dispozitive sunt deja utilizate în spații mari, cum ar fi cinematografele sau teatrele", explică Any. „Îmi place să interacționez și ceea ce mă bucură cel mai mult este să conduc, de aceea am devenit șofer de taxi. Îmi concentrez munca în principal pe persoanele în vârstă și aș vrea ca cineva cu charismă, delicatețe și blândețe să mă asiste și pe mine", a mai spus ea. 

În același timp, îi încurajează pe toți colegii săi de breaslă să-i urmeze exemplu și să și adapteze taxiurile „astfel încât serviciul să fie din ce în ce mai accesibil tuturor.

Asociația Galiciană a persoanelor cu dizabilități de auz, ACOPROS, aplaudă inițiativa lui Any: „Credem că este minunat că cineva din proprie inițiativă vrea să facă serviciul pe care îl oferă altora mai accesibil“. Any va pune la treabă taxiul ei pentru cei cu deficiențe de auz începând de luni, 19 aprilie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel