Spania. O româncă și prietena, "traumatizate" de polițiști: „Oribil! Nu am dormit și nici nu am mâncat, nu ne-am putut opri din plâns”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Spania. O româncă și prietena, „terorizate” de polițiști: „Oribil! Nu am dormit și nici nu am mâncat, nu ne-am putut opri din plâns”
Spania. O româncă și prietena, „terorizate” de polițiști: „Oribil! Nu am dormit și nici nu am mâncat, nu ne-am putut opri din plâns”

O româncă și prietena ei poloneză s-au confruntat într-un proces cu cinci agenți ai Poliției Naționale care le-au acuzat de atac în momentul în care urmau să fie percheziționate, când ofițerii le-au confundat cu niște presupuse hoațe.

Incidentul de la care a pornit totul s-a petrecut luni, 4 octombrie 2021. În cadrul unei operațiuni a poliției din cartierul Madrid Chamberí, trei ofițeri în civil au depistat două tinere, probabil străine, o brunetă și o blondă. Acestea ar putea fi posibilii autori ai furturilor în locuințe care au crescut în zonă, după cum s-a consemnat în atacul poliției. Unul dintre agenți, „prost îmbrăcat” și cu „aspect de proxenet”, le apare fetelor în față, le oprește și le cere documentele. Din acel moment, cele două femei au trăit un calvar fără precedent în viața lor liniștită.

Cele două fete sunt prietene, una dintre ele, ale cărei inițiale sunt I.T., o poloneză de 32 de ani, care este la Madrid de cinci ani și care lucrează într-o consultanță de marketing, iar cealaltă, I.S., o studentă româncă în vârstă de 27 de ani. I.T. petrecuse noaptea acasă la prietena ei și în acea dimineață au luat micul dejun și când s-au întors acasă, portarul le-a spus că în apropiere este un magazin de pantofi. Cele două fete s-au pregătit să meargă la magazinul de pantofi când au fost abordate de un bărbat care s-a prezentat drept polițist. 

 

„Cele două fete au crezut că este un hoț”

 

I.T. și-a scos telefonul mobil și a început să înregistreze, în timp ce refuza să se identifice în fața străinului.

„Le-a cerut pașaportul, dar cele două fete au crezut că este un hoț și i-au cerut numărul de indentificare, iar el nu a vrut să spună. Poloneza știe din filme că agentul trebuie să-i spună numărul de identificare. Că a început să înregistreze pentru că i-a fost frică”, se arată în declarație.

Primului polițist în civil i s-au alăturat ceilalți doi însoțitori ai săi. „Nu ne vom identifica în fața bețivilor, nu trebuie să ne identificăm cuiva care nu ne arată o insignă”, au spus femeile în declarație.

Având în vedere dificultatea de identificare a celor două femei, polițiștii au cerut întăriri și s-a prezentat rapid o mașină de patrulare cu doi ofițeri. 

 

Fetele acceptaseră să le arate agenților pașapoartele

 

Dar până atunci fetele deja acceptaseră să le arate agenților pașapoartele, după cum se vede în filmulețul furnizat procesului și din înregistrarea pe care I.T. a făcut-o operațiunii cu telefonul mobil. Deși fetele au acceptat să arate pașapoartele, operațiunea era deja de neoprit.

Agenții le-au dus pentru a continua perchezițiile, de către unul dintre agenții în civil. În timp ce românca a fost percheziționată, prietena ei a așteptat în stradă „menținând o atitudine îngâmfată și trufașă cu polițiștii”, se arată în raport. La un moment dat, unul dintre ofițerii în uniformă, șeful operațiunii, a luat-o de braț pentru a o împinge „pentru că bloca drumul pe drumul public” și ea „l-a lovit de trei ori pe antebraț, în timp ce striga: ”Nu primesc bărbați!”, menținând o atitudine agresivă”, se precizează în atac. 

Acest fapt nu este documentat în videoclip. A fost confirmat în proces chiar de polițist și unul dintre cei patru însoțitori ai săi.

„Polițistul a declarat că a văzut cum l-am lovit partenerul la braț, dar în acel moment o percheziționa pe prietena mea, i-a fost imposibil să vadă din interior”, explică I.T. pentru publico.es.

În ceea ce o privește pe românca, din raportul poliției se arată că i-a dat o palmă aceluiași polițist. Presupusele palme au servit la acuzarea celor două femei de un atac la autoritate. Ambele au fost arestate și au petrecut noaptea într-o celulă de la secția de poliție Moratalaz.

„În jumătate de oră au aflat că nu avem antecedente penale, dar ne-au spus: ”Sunteți închise pentru atac”, spune I.T.

 

O experiență traumatizantă

 

„Am petrecut o noapte în închisoare și asta este oribil. Nu am dormit și nici nu am mâncat, nu ne-am putut opri din plâns”, explică I.T. În aceste condiții au fost trimise în judecată a doua zi pentru un proces rapid.

„Ne-au spus să semnăm acordul și că nu va trebui decât să plătim o amendă mică, de 300 de euro. Dar dacă nu semnăm vom ajunge la pușcărie, așa ne-au spus apărătorii publici”.

Poloneza nu a admis acuzațiile și a respins acuzația procuraturii, care a cerut pentru ambele fete șase luni de închisoare.  Românca, în schimb, s-a prăbușit și a semnat acordul, asumându-și plata amenzii și a cazierului judiciar, care va expira în doi ani.

Poloneza a decis să meargă la judecată, „pentru că sunt nevinovată, nu am lovit poliția și totul a fost suprarealist, nu mi-a venit să cred. Singurele mele antecedente în Spania sunt doi șefi și un job bun pe care îl am”. I.T. a angajat pentru apărarea sa o firmă de avocatură specializată, Ospina Abogados. Audierea a avut loc pe 9 decembrie, „cu norocul că videoclipul pe care l-a înregistrat a putut fi oferit ca probă că femeile și-au dat pașapoartele la Poliție”, explică avocatul Juan Gonzalo Ospina, care crede la acel moment și după ce a verificat că le lipseau un cazier, agenții le-au putut elibera pe femei.

„Și în filmuleț se observă cum unul dintre agenții în uniformă, adică cei care vin mai târziu, are pașapoartele în mână, astfel că deși după numeroase evaziuni inculpata s-a identificat. Acțiunile inculpatului constituie o simplă lipsă de respect și considerație
cuvenită agenților care, după reforma LO 1/2016, este disproporționată”, se arată în achitare. 

Judecătorul nu a dat credibilitate celor trei lovituri presupuse aduse de poloneză. În acest fel, dosarul a trecut de la presupusa infracțiune inițială, aceea de atac asupra autorității, la „simpla lipsă de respect” pentru că a refuzat de mai multe ori identificarea. „Aș dori să pot iniția vreo acțiune împotriva polițistului pentru că a mințit la proces, pentru că m-a făcut să trec prin acest calvar”, conchide I.T., mulțumită de rezultatul procesului dar încă „șocată” de experiență.

 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel