Spania. Mamă româncă, acuzată că ar fi răpit fetițele de lângă tată: „Dacă bănuiam ceva, nu le lăsam să plece cu avionul”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
politia_spania_monitorizare
politia_spania_monitorizare

Antonio Martínez și-a văzut fiicele ultima dată în august 2015. Le-a dus, împreună cu mama lor, la aeroport pentru a petrece o lună de vacanță în România, țara mamei lor. L-a avertizat pe Antonio câteva zile mai târziu că nu avea de gând să se mai întoarcă cu ele în Spania. 

13 august 2015 a fost ultima zi în care Antonio Martínez și-a văzut fiicele: Zoraida Rocío și Maria Emilia. Pe atunci, micuțele aveau șase și patru ani și plecau în vacanță, ca în fiecare vară, cu mama lor în România. Antonio și-a dus familia la aeroport fără să știe că aceasta va fi ultima dată când își va vedea fiicele.

Asociația SOSDiappeared a revitalizat recent prin contul său de Twitter acest caz de răpire de către părinți care a avut loc în urmă cu mai bine de șapte ani. Antonio, tatăl minorilor, a comentat pentru elcierredigital.com că a aflat prin Whatsapp că fiicele lui nu se vor mai întoarce în Spania.

 

„Am sunat când mai erau zece-douăsprezece zile să se întoarcă ca să trec pe la librărie și să dau comanda pentru cărțile fetelor pentru noul an școlar. Trei zile mai târziu mi-a trimis mesajul: Nu cere nimic în librărie, fetele nu se mai întorc”. Atât de clar și atât de greu. Și nu le-am mai văzut niciodată”, mărturisește el.

Pentru Antonio nu era nimic care să-l facă să bănuiască acest rezultat. „Nu a existat nicio separare, nicio poveste ciudată. Nimic, absolut nimic. În fiecare an mergea în vacanță și se întorcea. Nu a fost nicio problemă. Așa că nimeni nu avea să bănuiască ce avea să se întâmple. De asemenea, eu am fost cel care le-a dus la aeroportul din Valencia. Dacă bănuiam ceva, nu le lăsam să plece cu avionul”, adaugă el.

 

Bătălia juridică a lui Antonio pentru a-și recupera fiicele

 

Imediat ce Antonio a primit mesajul, a procedat la raportarea dispariției fiicelor sale la secția de poliție. De acolo, acesta afirmă că dosarul a mers „la instanța de gardă corespunzătoare, iar de acolo la Judecătoria, care mi-a dat dreptate. Ei au contactat Autoritatea Centrală Spaniolă, care a raportat acest lucru Autorității Centrale Române, iar de acolo cazul a ajuns la Curtea Supremă București. A fost un proces care a durat aproape un an”.

Ca o consecință a acestei călătorii judiciare, Antonio a primit în 2017 ordinul de a-și „ridica fiicele” , decizie în favoarea lui îi dăduse și Curtea Supremă București, conform celor spuse, așa că a călătorit în România. „Când m-am dus să le iau, poliția a plecat și era un bandit care mă aștepta să vorbească cu mine”. După aceasta, afirmă că „executorul judiciar a spus că fetele nu sunt pregătite, că le dăm două luni ca fetele să fie pregătite de un psiholog să vină în Spania”. Despre psiholog, pe care Antonio susţine că l-a plătit, nu ştia mai mult nimic.

După cum a spus, sistemul de justiție spaniol are și o cerere „pentru un mandat internațional de arestare pentru percheziție. Dar instanța numărul 2 nu a executat încă mandatul de arestare”.

 

Din 2017, Antonio mărturisește că se simte „neputincios” și neajutorat. „Acolo poliția nu te ajută deloc. Am încercat să mă însoțească de la secția de poliție română cu o hotărâre judecătorească, dar nu mă bagă în seamă”, explică el.

În ceea ce privește urmărirea cazului de către autoritățile spaniole, Antonio explică că „autoritățile centrale spaniole au făcut-o bine și au trimis ordinul în România, de aceea s-a desfășurat procesul acolo, dar nimic după aceea”. De asemenea, laudă sprijinul primit de la Ambasada României până în 2017. După aceea, afirmă „cu tristețe”„au schimbat consulul și consulul nu m-a tratat niciodată ca celălalt. Nu am mai avut sprijinul ambasadei pe care l-am avut în 2017”.

 

O fiică diabetică și războiul din Rusia și Ucraina

 

Această lipsă de sprijin l-a făcut pe Antonio să treacă cu greu de când fiicele sale au dispărut în urmă cu mai bine de șapte ani. „Îmi este greu. În acest moment sunt în tratament psihiatric. Am vrut să mă sinucid de câteva ori. Am căzut într-o depresie uriașă”, explică el, precizând că absența fiicelor sale îi afectează sănătatea.

Pentru Antonio, sunt momente mai grele decât altele. Printre acestea, Crăciunul și ziua lui. „Mă simt neajutorat pentru că nu pot face nimic și pentru că anii trec și nici măcar nu-mi pot vedea fiicele. Nu mă sună prin telefon sau apel video, nici de Crăciun, nici de zile de naștere. Nimic. De fapt, ziua de 17 a acestei luni era ziua mea de naștere și așteptam un telefon de la fiicele mele. Speram să mă sune pentru că sunt deja mari. Dar nu am avut noroc”, mărturisește el.

Un alt aspect care îl îngrijorează cel mai mult este sănătatea. După cum a spus el pentru elcierredigital.com, fiica sa cea mare „este diabetică de tip 1, a fost diagnosticată la vârsta de patru ani. Insulina trebuie injectată de patru ori pe zi. Nici măcar să nu cunoști starea de sănătate a propriei tale fiice”.

La toate acestea, Antonio adaugă problema războiului dintre Rusia și Ucraina. „În România împart pastile de iod. Mă uit la știri și sunt îngrozit. Se învecinează cu Ucraina. Sunt aproape de Moldova, dar se învecinează și cu Ucraina. Și acolo, în România, se împart oamenilor pastile de iod”, mărturisește el.

Antonio a declarat pentru elcierredigital.com că „nu are nimic” împotriva mamei fetelor și nici nu vrea „să ajungă la închisoare”. Singura lui dorință este să își poată revedea fiicele, care în prezent ar avea 13 și 11 ani. „Am singura speranță că vor crește și le voi revedea”, adaugă el.

 

-----------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:

-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel