Spania. La Palma, zguduită de peste 60 cutremure - VIDEO

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Peste 60 de cutremure au fost înregistrate, azi-noapte, în La Palma, Spania.

Vulcanul Cumbre Vieja din La Palma își continuă activitatea fără ca experții să poată să prezică un sfârșit. Azi-noapte au fost evacuate noi cartiere din municipiul Los Llanos de Aridane din cauza unei posibile avalanșe a lavei care continuă să curgă încet, pe măsură ce activitatea seismică se intensifică pe insulă.

În ultimele ore, au fost localizate peste 60 de cutremure, unul dintre ele cu magnitudinea de 4,5 grade în Villa de Mazo, cel mai puternic de până acum. Un alt cutremur de 4,1 a fost înregistrat în același oraș, iar al treilea ca intensitate, cu magnitudinea de 3,6, a avut loc după 5 dimineața în Fuencaliente.

„Aceasta este a patra vizită pe care am făcut-o pe insula La Palma”, de când a erupt vulcanul în urmă cu 24 de zile și, „din păcate, nu va fi ultima”, a declarat premierul Pedro Sánchez.

Sánchez susține că oamenii de știință i-au raportat, la ședința Planului special de protecție împotriva riscurilor vulcanice din Insulele Canare (Pevolca), că erupția „nu se oprește” și că nu se așteaptă să o facă într-un termen scurt sau mediu.

 

 

6.000 de oameni, evacuați din casele lor

 

Aproximativ 6.000 de locuitori rămân evacuați din casele lor și, conform ultimelor cifre, sunt distruse 763 de locuințe, 89 de clădiri pentru uz agricol, 45 industriale, 22 pentru agrement și ospitalitate și 18 pentru uz public, 927 clădiri în total.

Lava a afectat și culturile, în special bananierii, ceea ce a determinat Ministerul Agriculturii din Guvernul Insulelor Canare să urmărească fermele vacante pentru a le oferi proprietarilor culturile distruse de vulcan.

În Valea Aridane există 102 proprietari ale căror ferme au dispărut sub lavă. Dacă se adaugă fermele afectate de cenușă, numărul victimelor crește la 1.246, iar dacă se adaugă municipalitățile Fuencaliente și Tijarafe, numărul total se ridică la 3.061.

 

 

10,5 milioane de euro pentru locuințe

 

Pentru a înlocui locuințele, Guvernul Spaniei a alocat pentru moment 10,5 milioane de euro pe care Guvernul Insulelor Canare le-a canalizat și a achiziționat 18 case și a încheiat procedura de cumpărare a altor 45. De asemenea, se intenționează să se instaleze case modulare pe teren cedat de către municipalități.

Purtătorul de cuvânt științific pentru Pevolca, María José Blanco, de la Institutul Național Geografic, a explicat că oamenii de știință cred că erupția nu se va opri pe termen scurt sau mediu, mai ales că emisiile de dioxid de sulf sunt foarte mari, mai mult de 17.000 de tone pe zi. Pentru a crede că vulcanul se estompează, ar trebui să coboare la aproximativ 100 de tone.

Insula La Palma, care are 85.000 de locuitori, se confruntă cu cea de-a treia erupţie din ultimul secol, după cea a vulcanului San Juan în 1949 şi cea a vulcanului Teneguia în 1971.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel