Spania. Fermierul acuzat de o româncă că și-a însușit asigurarea de viață a soțului ei mort, achitat: „Am primit doar 4.400 de euro din 200.000”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Spania. Fermierul acuzat de o româncă că și-a însușit asigurarea de viață a soțului ei mort, achitat: „Am primit doar 4.400 de euro din 200.000”. FOTO: captură lanzadigital.com
Spania. Fermierul acuzat de o româncă că și-a însușit asigurarea de viață a soțului ei mort, achitat: „Am primit doar 4.400 de euro din 200.000”. FOTO: captură lanzadigital.com

Fermierul din Valdepeñas, acuzat că și-ar fi însuşit 193.527 euro din cei 197.927 corespunzătoare asigurărilor de viaţă pentru decesul într-un accident de circulaţie al unui fost angajat român, Marinel C., a fost achitat de infracţiunile de înşelăciune şi deturnare de fonduri. Văduva fostului muncitor care era totodată angajată la aceeași firmă, l-a denunțat în 2014.

Secția a doua a Tribunalului din Ciudad Real din Spania stabilește că nu găsește nicio dovadă ca fermierul, fiul sau soția sa, judecați la începutul lunii februarie, să fi înșelat reclamanta româncă, Mariana G.D., care în mod voluntar și în fața notarului a semnat în luna martie 2012 și în luna iunie a aceluiași an, documente pentru ca fermierul să poată colecta în numele ei asigurarea care i se cuvenea pentru decesul soțului ei.

Instanța se bazează pe trei documente semnate de Mariana: o împuternicire pentru fostul ei șef, care era titularul poliței de asigurare de viață a soțului său, pentru a acționa în numele acesteia în toate procedurile legate de gestionarea anchetei poliței; altul la data de 15 martie a aceluiași an acceptând decontarea despăgubirii corespunzătoare, atât pentru ea, cât și pentru fiicele sale; și un al treilea document, din mai 2013, chitanță întocmită de entitatea DKV pentru cei 197.927 de euro ai poliței.

 

„Simple ipoteze și incertitudini”, spune instanța

 

Instanța consideră dovedit că explicațiile că ar fi fost înșelată de încrederea în foștii ei șefi și că nu cunoștea limba, nu sunt altceva decât „simple ipoteze, incertitudini sau îndrăzneală speculativă, improprii pentru a întemeia o sentință cu conținut condamnator”.

Mariana, care locuiește în România și s-a deplasat în Spania pentru proces, susține că, în ciuda tuturor actelor, a primit doar 4.400 de euro, transferuri de 1.000 de euro care au fost făcute din Spania. De asemenea, românca susține că nu este de acord cu sentința și va face apel.

„Este total imposibil ca aceasta să fi semnat o decontare a sumei totale, 197.927 de euro, cu două luni înainte sau că i-ar fi dat 193.527 de euro într-o pungă de hamburgeri într-o bucătărie a unei vile din Valdepeñas în iulie 2013, după cum spune principalul inculpat”, spune avocatul Pablo Ruiz.

 

Povestea lui Marinel și a Marianei

 

Mariana și soțul ei Marinel au trăit și au lucrat câțiva ani la o fermă din Valdepeñas deținută de José TG, care a încheiat o asigurare de viață pe numele bărbatului pentru a-l acoperi în caz de accident. În anul 2011, cuplul s-a întors în țara lor și pe 10 noiembrie Marinel și-a pierdut viața într-un accident de circulație, cu asigurarea de viață în vigoare în Spania.

Mariana spune că nu avea cunoștință de existența asigurării. A aflat pentru că José a sunat-o la telefon și s-a oferit să acționeze ca intermediar cu asigurătorul. Îi explică că este vorba de 10.000 de euro de despăgubire, dar că pentru a-i obține au nevoie de semnăturile și acordul ei.

Reclamanta, care avea încredere în foștii ei șefi cu care a avut o relație bună, face ceea ce i se spune. Ea îi predă documente fiului principalului inculpat (care călătorește de două ori în România) și chiar ea însăși vine la Valdepeñas în 2012. La acele date se știe că a semnat o procură pe numele fostului ei șef José TG, care a apărut ca și coproprietar al unui cont în care se afla și reclamanta.

 

Mariana a avut încredere în foștii ei șefi

 

Mariana susține că nu a bănuit nimic neobișnuit și a semnat acte în agenție și în fața notarului în 2012. În luna decembrie a acelui an fermierul a făcut un transfer de circa 1.000 de euro, și încă patru transferuri până în aprilie 2013, în total suma de 4.400 de euro. 

A început să se îngrijoreze când a văzut că restul banilor nu au ajuns, până la presupușii 10.000 de euro ai poliței la care credea că are dreptul și José i-a spus că „a fost criză în Spania și nu s-a putut plăti plus”.

Abia după un an, în 2014, și cu intervenția fratelui ei care continuă să locuiască în Valdepeñas, Mariana ia legătura cu avocatul care o reprezintă în dosar și merge la agenție. Acolo află că avea dreptul la aproape 200.000 de euro pe care asigurătorul i-a introdus în contul comun cu șeful său, în trei decontări.

 

Fermierul neagă acuzațiile Marianei

 

Inculpatul a susținut întotdeauna că nu este adevărat. În primul rând, acesta afirmă că a aflat de moartea lui Marinel dintr-un apel al văduvei și că nu a făcut altceva decât ceea ce femeia i-a cerut: să încaseze asigurarea.

El asigură că primele transferuri s-au făcut lunar, pentru că se presupune că a avut probleme în a încasa acei bani în România, iar restul au fost livrați cash la cabana ei din Valdepeñas în iulie 2013.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel