Spania. Româncă, membră a unei rețele de traficanți de droguri. Captură de 750 kg de cocaină, ascunsă în ananas

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Spania. Româncă, membră a unei rețele de traficanți de droguri. Captură de 750 kg de cocaină, ascunsă în ananas.
Spania. Româncă, membră a unei rețele de traficanți de droguri. Captură de 750 kg de cocaină, ascunsă în ananas.

Agenții de la Garda Civilă au arestat cinci persoane, printre care se numără administratorii a trei companii, și au demonstrat că organizația dispune de infrastructură stabilă în mai multe porturi spaniole. Cele cinci persoane (doi cetățeni spanioli, doi italieni și o femeie de naționalitate română) sunt acuzați de trafic de droguri.

Agenții au intervenit la Malaga, unde au găsit 750 de kilograme de cocaină ascunse într-o ladă cu ananași tropicali.  Organizația infracțională, care a fost destructurată, formase un conglomerat de companii, pentru a ascunde importul de cocaină din Columbia în Spania, pe care o distribuia, ulterior,  în restul Europei.

Agenții de la Garda Civilă au arestat cinci persoane, printre care se numără administratorii a trei companii, și au demonstrat că organizația dispune de infrastructură stabilă în mai multe porturi spaniole, relatează cuadernosmanchegos.com.

Operațiunea, desfășurată la Malaga și Valencia, a permis confiscarea a a peste 35.000 de euro în numerar, precum și a numeroase documente a căror analiză ar putea dovedi existența altor posibile infracțiuni, cu ar fi spălarea banilor.

Citeste si: Spania. Româncă, implicată într-o rețea de traficanți de droguri

 

Într-o operațiune comună cu Serviciul de Supraveghere Vamală al Agenției Fiscale, agenții Poliției Naționale au confiscat 750 de kilograme de cocaină, care era ascunsă într-un container cu ananas tropicali în municipiul Alhaurín de la Torre din Malaga. Rețeaua dezmembrată se ocupa de importul de cocaină din Columbia în Spania și de distribuția sa ulterioară în restul Europei.   

Ancheta a început, în iulie anul trecut, când agenții au primit informații de la Camera de Recensământ, Secția de Investigații Criminale DIRAN a Poliției Naționale Columbiene și proiectul SEACOP al FIIAPP (Fundația Internațională și Americană pentru Administrație și Politici Publice).

Nota informativă avertiza cu privire la sosirea în  Portul Malaga  a unui container din Columbia, încărcat cu marfă legală numită „substrat de cocos”, printre care ar fi fost ascunsă cocaină. Agenții au verificat că organizația dispune de o rețea logistică care cuprindea diferite puncte de introducere și distribuție a mărfurilor. De asemenea, au verificat atât compania importatoare din Spania, cât și persoanele care se ocupă de  aceasta.

 

Spania. Româncă, membră a unei rețele de traficanți de droguri. Captură de 750 kg de cocaină, ascunsă în ananas

 

La sfârșitul lunii iulie, containerul a ajuns în portul Malaga, iar 20 de zile mai târziu membrii organizației (doi cetățeni spanioli, doi italieni și o femeie de naționalitate română) l-au ridicat și l-au dus la unitățile pe care le închiriaseră în Alhaurín de la Torre (Málaga). Pe fațada depozitului închiriat, infractorii au atârnat un afiș care conținea date fictive, întrucât nici numele,nici numărul de telefon nu apăreau în nicio bază de dată oficială.

În august, agenții au observat cum marfa, sosită din nou în port, a fost încărcată și transportată la o groapă de gunoi din orașul murcian Molina de Segura, unde cei anchetați au abandonat substratul de nucă de cocos importat. 

Istoria s-a repetat și la mijlocul lunii septembrie când un alt container a ajuns în Portul Malaga. Cu această ocazie, substratul de nucă de cocos nu a trecut prin nava Alhaurín de la Torre, ci a fost transportat direct din port la depozitul Molina de Segura. Acest fapt a permis anchetatorilor să concluzioneze că organizația efectuează teste pentru a verifica viabilitatea rutei de introducere a substanțelor stupefiante.

 

747 de kilograme de cocaină distribuite în pachete și ascunse în ananas

 

Ulterior, acțiunile polițienești au făcut posibilă observarea modului în care, la începutul lunii noiembrie, unii operatori manipulau conținutul unor cutii a căror marfă legală, se presupune, ar fi ananas tropical. Din acest motiv, a fost instituit un dispozitiv comun, prin care agenții au intrat în sediul societății anchetate, verificând numeroase pungi negre care conțineau pachete cu clorhidrat de cocaină.

Agenții au găsit 638 de pachete care conțineau 747,60 kg de cocaină. În aceeași faptă, agenții au arestat un individ, cu antecedente penale, care extrăgea pachetele din ananas, precum și pe camionagiul care transportase ananasul pe navă. Totuși, un altul dintre cei anchetați a reușit să fugă și este în prezent căutat.

 

Infractorii au deschis companii pentru a introduce cocaina în Spania

 

Într-o a doua fază a operațiunii, administratorii și managerii companiilor, folosite de organizația criminală, pentru introducerea cocainei în Spania au fost arestați. De asemenea, a fost solicitat un mandat internațional de arestare pentru o terță persoană implicată. La rândul său, ancheta patrimonială efectuată a permis identificarea bunurilor și a profiturilor obținute din activitatea infracțională.

În timpul anchetei, în Comunitatea Valenciană au fost efectuate trei percheziții, în urma cărora au fost ridicate peste 35.000 de euro numerar. De asemenea, agenții au depistat numeroase documente a căror analiză ar putea dovedi existența altor posibile infracțiuni comise de organizația dezmembrată, precum spălarea banilor.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel