Spania. Fermierii recunosc: „Fără muncitorii sezonieri, nu am fi în stare să adunăm recolta“

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
spania_muncitori_fructe
spania_muncitori_fructe

Un nou focar de Covid19 îngrijorează autoritățile spaniole, ţară în care ajung mii de lucrători sezonieri, inclusiv din România, ca să muncească la cules de fructe.

 

Recent, a fost descoperit un nou focar Covid19 în oraşul Fraga, în cadrul unei companii de fructe. Pentru prima dată, micul oraș Fraga a cazat 50 de lucrători sezonieri într-o sala de gimnaziu. De îndată ce ajung în gimnaziu, un termometru cu infraroșu le măsoară temperatura. Apoi, muncitorii îşi dezinfectează tălpile și mâinile. După duș, ei pot lua masa şi se odihni. În livezile din nordul Spaniei, muncitorii sezonieri care recoltează nectarine primesc 5,25 euro pe oră.

Starea de alertă a fost ridicată pe 21 iunie de Spania, una dintre țările cele mai afectate de pandemia Covid19 cu peste 28.300 de decese. „Au fost detectate 250 de cazuri, aproape toate în rândul lucrătorilor sezonieri”, a declarat joi ministerul sănătății.

 

„Avem nevoie de ei, aşa cum ei au nevoie de noi“

 

„Trebuie să nu stigmatizăm muncitorii sezonieri. Avem nevoie de ei să muncească, aşa cum ei au nevoie de noi. Nu putem permite oamenilor să doarmă pe stradă, în situația actuală", spune primarul Carmen Costa, scrie charentelibre.fr

Zona numără peste o mie de ferme, care exportă 80% din fructe, în valoare de 60 de milioane de euro, spune fermierul Ignacio Gramunt. "Numai în Fraga, sunt angajați 5.000 de lucrători sezonieri care culeg fructele la 35 de grade, iar în zonă sunt 12.000" , spune el. „Fără ei nu am fi în stare să adunăm recolta“.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel