Spania, afectată de incendii de pădure de o amploare fără precedent. Oamenii din cinci localități, obligați să rămână în case

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Spania continuă să fie afectată, însă, în timpul acesta de incendii de pădure de o amploare fără precedent. 

La 60 de kilometri de Valencia, 19.000 de hectare au ars deja.

Primăria dintr-un sat din apropierea incendiului anunţă prin difuzoarele puse pe turnul bisericii că lucrurile evoluează favorabil. Prin decizia pompierilor, este posibil ca obligativitatea impusă tuturor cetăţenilor de a rămâne în case să fie ridicată.

De patru zile fumul care vine dinspre zonele afectate a pus în pericol sănătatea oamenilor. De aceea, chiar şi cei care nu au fost evacuaţi au făcut sacrificii mari.

Spania, afectată de incendii de pădure de o amploare fără precedent

 

Ploaia de acum două nopţi a venit ca o binecuvântare, spun chiar şi pompierii care luptă de aproape o săptămână cu incendiile de o forţă nemaiîntâlnită de 30 de ani în zona Valenciei. Cei 20 de litri pe metru pătrat au transformat incendiul din unul necontrolat în unul de risc scăzut, însă bucuria şi speranţa au durat numai o zi.

Vântul puternic a reînteţit focul şi i-a dat o forţă şi mai mare. Vestea bună, aşteptată de miile de sinistraţi, nu a mai venit. Sunt cinci localităţi în care oamenii nu au voie să iasă din case, alte patru sunt pustii, toţi locuitorii fugind din calea flăcărilor spre a se adăposti la rude, prieteni sau în centrele special amenajate.

Fumul gros se vede şi se simte pe o rază de o sută de kilometri. Pe litoral şi în marile oraşe, Valencia şi Castellón, locuitorii au găsit dimineaţa cenuşă pe maşini. Neîncetat, cele 50 de aparate de zbor speciale pentru combaterea incendiilor iau apă din mare şi o aruncă peste flăcări. Este o muncă aparent fără sorţi de izbândă, pentru că trebuie acoperită o suprafaţă de 120 de kilometri pătraţi, însă, dacă este luat în considerare faptul că alte trei incendii din zonă au fost declarate stinse, există speranţă pentru cei care privesc îngroziţi cum orizontul este întunecat de nori de fum.

Oamenii din cinci localități, obligați să rămână în case

 

Incendiul din Bejís, provincia Castellón din Spania, avansează fără control din cauza vântului. Un pompier a fost rănit în timpul lucrărilor de stingere. El se alătură, astfel, celor doi pompieri care au suferit arsuri marți, când vehiculul în care se deplasau a luat foc în orașul Toràs și care au fost transferați la spitalul La Fe din Valencia.

De asemenea, cel puțin 20 de pasageri din trenul care a acoperit ruta Valencia-Zaragoza au fost răniți, trei grav din cauza arsurilor.

În acest moment sunt 10 incendii active pe teritoriul Spaniei, în total anul acesta au fost 400 considerate de capacitate mare. Aproape 200 de mii de hectare de pădure au fost mistuite de flăcări, titrează Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel