Spania. Un expert în lingvistică criminalistică dă raportul: Sergio a trimis mesajele de pe telefonul Danei după dispariție

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
sergio_ruiz_dana_leonte
sergio_ruiz_dana_leonte

Un expert în lingvistică criminalistică conchide că textele investigate coincid 95,3% cu modul de exprimare al lui Sergio Ruiz.

Noutăți în ancheta crimei Danei Leonte, tânăra româncă dispărută pe 12 iunie 2019 în orașul Arenas, Spania. Un raport de expertiză, efectuat de familie, indică partenerul său de atunci și principalul suspect al omuciderii, Sergio Ruiz, ca persoana care ar fi trimis mesajele de pe telefonul mobil al victimei.

Documentul de 191 de pagini, semnat de lingvista criminalistică Sheila Queralt, concluzionează că scrisul lui Sergio Ruiz, aflat în prezent în libertate provizorie și cercetat pentru infracțiune, conchide 95,3% cu formularea mesajelor trimise pe WhatsApp de pe mobilul Danei Leonte după dispariția ei.

Expertul, directorul laboratorului SQ și profesor în domeniu în mai multe universități, folosește scala asociației internaționale de lingvistică criminalistică, care variază de la +4 (probabilitate mare ca ambii scriitori să fie aceeași persoană) la -4 (probabilitate mare că sunt oameni diferiți).

În acest caz, după examinarea a 4.208 mesaje, el a dat un +4 ipotezei că Sergio Ruiz este persoana care a scris mesajele de pe mobilul Danei după dispariție. În același mod, oferă -4 cu privire la faptul că aceste texte au fost scrise de tânăra româncă, în funcție de caracteristicile scrierii ei.

 

Eșantionul

 

Raportul se concentrează pe examinarea a 2.405 mesaje scrise de Sergio Ruiz și trimise de pe telefonul său mobil în zilele precedente. Expertul a studiat și 1.767 de mesaje de la Dana Leonte. Toți au alcătuit „eșantionul fără îndoială” (care nu admite îndoieli) pentru a analiza modul de exprimare și scriere pe WhatsApp a ambilor.

Punctul esențial al problemei se află în cele 36 de mesaje care au fost trimise de pe mobilul Danei pe 12 iunie în intervalul orar al dispariției, adică între 19:53 și 22:35. Acest eșantion a fost numit „îndoielnic” deoarece nu se știe cu certitudine cine le-a scris.

Expertul se concentrează pe particularitățile în scrierea ambelor persoane. De exemplu, în mesajele sale, Sergio lasă un spațiu înainte de virgulă, și nu după, o caracteristică care este observată și în unele dintre mesajele îndoielnice. Dana, pe de altă parte, a plasat-o corect sau cel mult a eliminat ambele spații.

Și mai izbitoare este prezența trăsăturilor tipice vorbirii andaluze. În toate mesajele examinate de Dana, participiul se termină în -ado. Cu toate acestea, Sergio folosește -ao în 86% din participiile scrise, o construcție care coincide în 100% din mesajele îndoielnice .

La fel se întâmplă și cu yeísmo. Sergio scrie „yamar” în 96% din cazuri , potrivit raportului expertului, o caracteristică prezentă în 100% din mesajele care urmează să fie investigate. Dana, pe de altă parte, a scris-o întotdeauna corect.

Expertul în lingvistică criminalistică subliniază, de asemenea, utilizarea termenului „exar” ca înlocuitor al aruncării. Sergio scrie „exar” în 95% din textele analizate, în timp ce Dana a folosit întotdeauna cuvântul aruncă. În mesajele îndoielnice, termenul „exar” apare întotdeauna, în ciuda faptului că a fost scris de pe telefonul mobil al tinerei.

 

„Porai” sau „palante”

 

Alte construcții care coincid în modul de exprimare al lui Sergio și în mesajele îndoielnice sunt: ​​el scrie „porai” în loc de „acolo”, așa a scris-o Dana ; „Ma” sau „mai mult”, în loc de „mă are” sau „mă ai”; „Palante”, în loc de „înainte”, sau omiterea (h) e înainte de participiu.

Raportul evidențiază utilizarea lui k pentru a scurta conjuncția, pe care Sergio o folosește întotdeauna în toate textele examinate, în timp ce Dana a scris corect sau, cel mult, cu un q. Interesant este că 82% din mesajele necinstite sunt scrise cu k. Autorul colectează alte erori de ortografie prezente în scrierea lui Sergio, cum ar fi eliminarea u din silaba «gue» (scrie «ge»); „Saver”, în loc să știe, erori care apar în mesajele discutabile.

Expertul analizează chiar și emoticoanele pe care le folosesc și chiar numărul, subliniind că secvența cea mai folosită de Dana a fost un singur simbol, în timp ce al lui Sergio repetă același emoticon de multe ori .

 

Informații redundante

 

De asemenea, subliniază că, în mesajele îndoielnice, există o „necesitate” din partea autorului de a specifica persoanele la care face trimitere, pe care le consideră „informații redundante”, ținând cont de faptul că ambii cunosc terții cu care vorbesc. 

Pe scurt, expertul indică faptul că 20 din cele 21 de variabile lingvistice văzute în mesajele îndoielnice sunt prezente în stilul de scriere al lui Sergio Ruiz, adică în 95,3% din cazuri, de aceea consideră că este „foarte probabil” să fie cel care scrie mesajele de pe telefonul mobil al Danei.

Raportul merge pe aceeași linie cu ceea ce susțineau anchetatorii de la Garda Civilă, care au concluzionat că, începând cu ora 19.59, Sergio a scris mesajele de pe mobilul Danei încercând să stabilească un alibi.

Apărarea presupusului criminal a prezentat un raport de expertiză întocmit de un alt expert în lingvistică criminalistică care, în schimb, a concluzionat că mesajele dubioase au fost scrise de trei persoane diferite și că niciunul dintre ei nu este Sergio și nici Dana.

 

Ruiz a insistat că Dana i-a abandonat, pe el și pe fiica lor 

 

Încă de la început, Ruiz a insistat că Dana i-a abandonat, pe el și pe fiica lor în vârstă de șapte luni la acea vreme, pentru a fugi de un creditor căruia îi datora 15.000 de euro. 

În casa celor doi și în mașina bărbatului au fost găsite urme de sânge, ceea ce i-au făcut pe anchetatori să îl rețină pe bărbat, care ulterior a fost eliberat.

Ancheta poliției s-ar putea încheia dacă autoritățile ar găsi craniul femeii, mai ales că, susțin anchetatorii, Dana Leonte ar fi fost bătută de Sergio Ruiz cu bâta de lemn de 80 de centimetri care a fost găsită în casa sa și pe care au găsit un fir de păr de-al tinerei potrivit La Vanguardia. 

 

Românca ar fi fost decapitată, iar craniul ei ar fi îngropat  „sub un măslin“

 

Anul trecut, un medium a contactat familia Danei, iar dezvăluirile au fost atașate la dosarul cercetării dispariției sale. Potrivit acesteia, rămășițele femeii sunt încă împrăștiate în munții municipiului Arenas din Málaga și așteaptă să fie descoperite „într-o prăpastie necunoscută“.

Totodată femeia a spus că Dana ar fi fost decapitată, iar capul ei ar fi îngropat  „sub un măslin într-un sac de gunoi și acoperit cu var“.  Mediumul i-a mai spus lui Florin că sora lui îl așteaptă pe el să o găsească, femeia dându-i unele indicații despre locul unde s-ar putea găsi rămășițele umane ale Danei Leonte.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel