Spania. Român, suspect în „cazul blestemat”: Tatăl înjunghiat de 151 ori, iar fetița lui Maria de 104 ori. Concluziile anchetatorilor

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Spania. Român, suspect în „cazul blestemat” Tatăl înjunghiat de 151 ori, iar fetița lui Maria de 104 ori. Concluziile anchetatorilor
Spania. Român, suspect în „cazul blestemat” Tatăl înjunghiat de 151 ori, iar fetița lui Maria de 104 ori. Concluziile anchetatorilor

„Nu au fost obținute suficiente date obiective pentru a motiva deschiderea unei noi linii de cercetare sau pentru a aprofunda cele abandonate anterior”. Aceasta este concluzia fundamentală a raportului transmis de UCO al Gărzii Civile judecătorului care instruiește dubla infracțiune a lui Almonte, „cazul blestemat”, așa cum a definit-o procurorul. Miguel Ángel Domínguez, în vârstă de 39 de ani, și fiica sa María, în vârstă de opt ani, au fost uciși la 27 aprilie 2013 la domiciliul lor. Tatăl a fost înjunghiat de 151 de ori, iar fetița de 104 ori.

Aproape opt ani mai târziu, dubla crimă nu are autor. Singurul acuzat, Francisco Javier Medina, pe atunci partener al Marianelei Olmedo, soția și respectiv mama victimelor, a fost judecat și achitat în 2017 după verdictul de „nevinovat” al juriului. Curtea Supremă a confirmat decizia în anul 2018.

Dar, în ianuarie 2019, judecătorul de instrucție, șeful Tribunalului de Primă Instanță și Instrucțiune 1 din La Palma del Condado, a deschis o pistă separată și a ordonat UCO să redeschidă ancheta. El a solicitat „practicarea oricăror anchete necesare”. Garda Civilă a creat o nouă echipă formată din trei persoane, „trei ochi noi necontaminați” care timp de 21 de luni au pieptănat rapoartele poliției, martorii experți, declarații, înregistrări telefonice, fotografii și înregistrări. O muncă enormă, ale cărei rezultate - un raport de opt pagini cu două anexe - au fost livrate instanței pe 20 octombrie, informează abc.es.

 

Aceleași concluzii

 

Ei nu au găsit date care să motiveze o nouă linie de investigație. Totodată, ei insistă pe tezele colegilor lor care au trimis deja singurul suspect în judecată, dar care a fost achitat: „Acțiunile întreprinse nu permit aruncarea sau contrazice concluziile la care a ajuns echipa de anchetă anterioară. Cu aceste rezultate, pista separată stagnează pentru moment”.

Raportul semnat de trei anchetatori de la secțiunea de omucidere, răpire și extorcare a UCO constă din patru părți: fondul cazului, metodologia utilizată, acțiunile întreprinse și concluziile. Anexele sunt un profil criminal extins pregătit de agenții Analizei Comportamentului Criminal al Gărzii Civile, în căutarea autorului și o nouă declarație căreia nu i se acordă credibilitate.

 

Peste o mie de rapoarte și declarații

 

Agenții au analizat 335 de rapoarte ale poliției, 545 de interviuri, 35 de rapoarte de experți, 102 declarații ale poliției, 35 de declarații ale instanței, toate înregistrările telefonice, mai mult de 45 Gb de fotografii și înregistrări ale camerelor.

Timp de un an și jumătate au luat din nou declarații din partea vecinilor și cunoscuților, inclusiv a unui băiat de 15 ani care a auzit ciocăniri în timp ce se juca pe consola de jocuri video. Revizuirea conturilor bancare și a evidențelor tehnice (telefoane și camere) nu a furnizat nicio informație nouă, iar celor trei inspecții oculare ale cazului li s-a alăturat un al patrulea din partea echipei de verificare.

Criminalul a reușit să plece pe ușa casei doar după ce l-a ucis pe tatăl și pe fiica sa. Agenții amintesc „violența specială a scenei și cruzimea superioară față de minor”: 104 răni - 38 incizii penetrante, 18 incizii, 39 eroziuni și 9 contuzii. Au fost lovituri, mobilă târâtă și Maria strigând non-stop: „Papi nu, papi nu” când a văzut cum criminalul îi ucide tatăl.

La întoarcerea la autopsie, au descoperit că Miguel Ángel avea în mână o bucată de hârtie igienică cu sânge care nu era păstrat și o rană anterioară care a avut loc cu trei sau patru zile înainte de crimă, cu o margine de mobilier. Nimeni nu știe cum s-a făcut.

 

Român, suspect în „cazul blestemat”

 

În cele din urmă, agenții au început alte linii de anchetă diferite de cea a lui Francisco Javier Medina, iubitul mamei și achitat patru ani mai târziu.

Un român și un marocan au fost suspecți în acest caz și au fost anchetați la acea vreme. În cele din urmă nu s-a putut găsi nicio dovadă că cei doi ar fi avut vreo legătură cu dubla crimă. Nici nu au obținut date noi de interes în cadrul revizuirii. Două zvonuri răspândite cu intenție evident rău intenționată în anii următori au fost, de asemenea, subiectul investigațiilor noii echipe. 

Marianela, mama Mariei, care a trebuit să părăsească orașul, hărțuită, a spus în urmă cu aproape doi ani la ABC: „Pentru mine ancheta este închisă. Nu mai cred în Justiție! Prefer să nu mă gândesc la asta tot timpul pentru a nu înnebuni”.

Și Aníbal Domínguez, fratele și unchiul victimelor, care a căutat lumină de aproape opt ani, a omorât speranța. „Poate că va apărea un fapt nou sau o parte din oamenii care au mințit vor fi expuși”.

Raportul mult așteptat este o altă lovitură, dar jocul nu s-a terminat. Nici UCO, nici judecătorul, nici, desigur, familia nu sunt dispuși să se dea bătuți. Dar „cazul blestemat” este încă.

 

Profilul criminal al criminalului

 

Profilierii, un căpitan și un sergent de la Secția de analiză a comportamentului penal al Gărzii Civile se concentrează în raportul lor asupra stabilirii modelelor de comportament ale presupusului autor, modus operandi și semnătură. De asemenea, au comparat tot materialul analizat cu un eșantion de 871 de omucideri similare clarificate în Spania.

Autorul, spun ei, avea o copie a cheilor casei sau fata i-a deschis ușa pentru că îl cunoștea. Mai întâi, el l-a atacat pe Miguel Ángel, care făcea duș, a atacat-o pe María, care a luat un cuțit din bucătărie pentru a-și ajuta tatăl și, când nu a reușit, s-a refugiat în patul ei, unde criminalul a omorât-o. A acoperit-o cu o pătură pentru că „vizualizarea ei îi dădea o emoție neplăcută”.

Concluzia raportului este că victimele ar fi putut fi atacate de o persoană din mediul lor, cunoscută, într-un mod premeditat, motivat de răzbunare sau furie. Motivul economic, sexual sau omuciderea instrumentală este exclus. Un singur făptuitor, bărbat, spaniol, între 30 și 40 de ani și fără antecedente serioase, deși este posibil să fi comis un episod violent, o infracțiune minoră sau o infracțiune în trecut.

„Este recomandat să căutați pe cineva care se potrivește acestui profil, nu trebuie să prezinte toate caracteristicile, și care a avut un conflict anterior cu victimele sau care a avut percepția că moartea lor le-ar putea aduce un beneficiu personal sau vital”, concluzionează raportul.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel