Spania. Român, atacat la o terasă, a sfârșit după o lună de agonie: Familia lui George vrea arestarea călăului după ce instanța l-a lăsat liber

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Spania. Român, atacat la o terasă, a sfârșit după o lună de agonie: Familia lui George vrea arestarea călăului după ce instanța l-a lăsat liber
Spania. Român, atacat la o terasă, a sfârșit după o lună de agonie: Familia lui George vrea arestarea călăului după ce instanța l-a lăsat liber

Familia lui George Cojocaru va cere Tribunalului Provincial Huelva revocarea eliberării provizorii și va cere arestarea preventivă a lui Carlos Garrido Juárez, bărbatul care l-a agresat pe muncitorul român care locuia în Spania de 21 de ani, provocându-i răni în urma cărora a murit câteva zile mai târziu la spitalul din Huelva.

Tribunalul Ayamonte tratează cazul ca o presupusă infracțiune de „omucidere nesăbuită” și „nu observă pericolul sau riscul de fugă a lui Carlos Garrido”, în vârstă de 47 de ani, care are un catalog larg de caziere judiciare cu intrări și ieșiri din închisoare care variază de la trafic de droguri, tâlhărie cu violență și intimidare până la ultraj.

George, în vârstă de 43 de ani, originar din Dorohoi, dar care locuia în Huelva de 21 de ani, a murit pe 23 august, la Spitalul Juan Ramón Jiménez, din cauza unor leziuni grave ale creierului provocate de bătaia brutală pe care Carlos Garrido Juárez i-a aplicat-o. Acesta este acuzat, inițial, și în așteptarea recursului formulat de rudele românului în fața Tribunalului Provincial Huelva, de infracțiune de „ucidere din imprudență”. Un tip infracțional care în considerentul cel mai grav se pedepsește cu închisoare de la 1 la 4 ani.

Spania. Un român s-a stins din viață după aproape o lună de agonie: A intrat în comă după ce a fost atacat la o terasă

 

Părinții lui George cer măsuri mai severe

 

Potrivit unor surse apropiate cazului, Garrido Juárez rămâne în prezent în situația de „liberare provizorie fără cauțiune”, în temeiul acelorași măsuri asigurătorii emise de Tribunalul Ayamonte pe 2 august, cu 21 de zile înainte de moartea lui George, care era încă în comă la acea dată, iar cazul a fost cercetat pentru o infracțiune de „vătămări agravate”.

Apoi, instanța i-a impus lui Garrido Juárez obligația de a se prezenta în fiecare luni, interdicția de a părăsi teritoriul național și retragerea pașaportului. De asemenea, a fost emis un „ordin de restricție de cel puțin 200 de metri” și interzicerea expresă de a comunica prin orice mijloc cu victima (care nu murise încă).

În două contestații depuse, înainte și după moartea fiului său George, și după un labirint turbulent de revendicări judiciare și chiar diplomatice, părinții lui George Cojocaru, Emil și Eufrosina, au cerut Judecătoriei Ayamonte să emită măsuri asigurătorii mai severe. Printre acestea, închisoarea provizorie, solicitată inițial înainte de rezultatul fatal previzibil prezis de medici, și din nou după moartea fiului său. Ambele cereri au fost respinse de tribunalul Ayamont, care nu a fost de acord cu rectificarea măsurilor asigurătorii împotriva lui Carlos Garrido. Ambele refuzuri au fost atacate cu recurs la Tribunalul Provincial din Huelva.

Pistolarul din Tarragona, românul Marin Eugen Sabău, a fost eutanasiat

 

„Ori te dai, ori îți dau!”

 

Conform reconstrucției efectuate, Carlos Garrido Juárez s-a prezentat la barul din El Portil și a început să-l atace cu pumni puternici pe George când acesta era cu spatele. Camera de supraveghere a înregistrat secvența care arată și modul în care George reușește inițial să scape de atacator după ce a fost ajutat de alți clienți locali.

Unul dintre ei, în vârstă de aproximativ 70 de ani, conform rapoartelor poliției, a fost amenințat de Garrido, care l-a avertizat că dacă nu se îndepărtează ca să îl lase să-l urmărească pe George, îl va ataca și el: „Ori te dai, ori îți dau!”.

Angajații barului și alți martori asigură că, în fața unei astfel de amenințări, „omul de aproximativ 70 de ani se îndepărtează și tocmai atunci Carlos s-a apropiat de George”, deja în afara localului, lovindu-l de trei ori în bărbie, „a treia lovitură a fost cea mai puternică și s-a prăbușit la pământ”, moment în care Carlos Garrido a părăsit locul. Toate mărturiile adunate de Garda Civilă sunt de acord că George nu a încercat să se apere sau să reziste atacului.

Spania a pierdut aproape 280.000 de muncitori români în ultimii 10 ani: „Țara nu mai este atât de atractivă. A devenit foarte scumpă”

 

Au avut o discuție aprinsă înainte 

 

Referitor la cauzele care au dat naștere încăierării care a pus capăt vieții lui George, sursele consultate de presa din Spania susțin că toate mărturiile strânse în timpul cercetării polițienești și judiciare a acestui caz indică o discuție purtată cu o seară înainte între cei doi.

Agresorul era partenerul unei femei, care lucra ca menajeră în locuința victimei. Ambii au avut o discuție aprinsă, în care lucrătoarea casnică ar fi încercat să medieze, primind de la agresor un răspuns supărat și neplăcut, precum și reproșuri pentru intervenția în problemele personale ale românului. Alți martori îi plasează pe Juárez și menajeră în aceeași noapte, în diferite puncte din El Portil întrebând „unde e tipul ăsta”, adică George Cojocaru, și anunțând „că am de gând să-i scot prostiile din cap”.

Părinții lui George, prin reprezentanții lor din Spania, cer ca moartea fiului lor să nu fie considerată o simplă „omucidere nesăbuită”. Pentru că la 8:50 sâmbătă, 30 iulie, Carlos Garrido l-a găsit pe George și, dincolo de „prostiile din cap”, i-a luat și viața.

Spania. Tânără muncitoare româncă, pe străzi după ce „a pus întrebări” angajatorilor: „Țipau fără motiv, un ton agresiv și jignitor!”

 

----------------------------------------------------


Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:

-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel