Spania. Ea este românca ce a murit lângă copiii și soțul ei: „Nu era nicio încuietoare, de ce nu au putut să iasă afară?” - FOTO

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Spania. Ea este românca ce a murit lângă copiii și soțul ei „Nu era nicio încuietoare, de ce nu au putut să iasă afară” - FOTO captură www.abc.es
Spania. Ea este românca ce a murit lângă copiii și soțul ei „Nu era nicio încuietoare, de ce nu au putut să iasă afară” - FOTO captură www.abc.es

Victimele incendiului ce a devastat o sucursală bancară abandonată din Barcelona sunt Violeta, o femeie româncă de 41 de ani, partenerul său Saki, un bărbat pakistanez, și cei doi copii ai lor: un băiețel de trei ani și un copil de doar trei luni. 

Saki se afla în Europa de aproape două decenii. A trecut prin Grecia și Italia, iar timp de nouă ani a locuit în Spania, deși într-o situație nelegală. Din anul 2020, familia româncei locuia la subsolul Plaza Tetuán, împreună cu alte câteva persoane.

3. -imagine fara descriere- (spania--ea-este-romanca-ce-a-murit-langa-copiii-si-sotul-ei-nu-era-nicio-incuietoare--de-ce-nu-au-putut-sa-iasa-afara---foto-3.jpg)

Printre aceștia, patru bărbați, cu vârsta cuprinsă între 20 și 50 de ani, care au fost răniți ușor în urma inhalării de fum, și care au fost externați în aceeași zi a evenimentului, după ce au fost sub observație în două spitale din capitala catalană. Tot cu un alt cuplu de origine română, potrivit lui Dragomir M., fratele Violetei.

„Când am petrecut câteva săptămâni dormind aici, l-am văzut pe cumnatul meu confruntându-i pentru că erau beți și consumau droguri și le-a spus că înăuntru este interzis să facă așa ceva, pentru că nu vrea ca micuții lui să crească în acel mediu”, spune fratele Violetei.

De asemenea, Dragomir relatează că a văzut zeci de portofele pe masa din sufragerie. „Cum au avut atât de multe?”, se întreabă fratele Violetei, subliniind că el consideră că au fost furate.

 

„De ce nu au putut să iasă afară?”

 

După tragedie, nici Dragomir, nici Rana, verișoara lui Saki, nu înțeleg cum rudele lor nu au scăpat de flăcări și au murit.

„Nu era nicio încuietoare la ușa camerei lor, de ce nu au putut să iasă afară? Credem că ceva a mers prost. De ce au murit doar verișorul meu, soția și copiii lui și nimic nu s-a întâmplat cu restul?”, se întreabă îndurerată Rana.

„Când am fost la biroul Mossos, polițiștii nu aveau telefonul lor, dar mobilul lui Saki a funcționat toată ziua după incendiu”, mai spune Rana.

Telefonul lui Saki nu putea primi apeluri, dar cineva s-a conectat la rețelele sale de socializare, când acesta deja murise.

„A fost activ pe Facebook. Mai întâi au fost zece minute, apoi s-a deconectat și a mai apărut 20 de minute online”, spune Rana. 

 

Telefonul mobil al bărbatului ar fi putut fi furat

 

În noaptea evenimentului, cei care au alertat autoritățile au fost vecinii. Din aceste motive, Rana bănuiește că cineva ar fi putut fura telefonul mobil în timpul disputei care a avut loc în zorii zilei, anterior incendiului, în fața fostei sucursale ocupate Evo Bank, și în care a fost implicat și vărul său. De aceea Saki nu a putut da alarma ca să se salveze pe el, pe Violeta și pe cei doi copii ai lor. 

Pentru moment, ancheta poliției catalane se desfășoară în tăcere absolută și ține deschise toate ipotezele. Adică, originea incendiului ar putea fi atât accidentală, cât și intenționată. Ancheta va fi cea care va stabili dacă suspiciunea rudelor victimelor este reală sau dacă, dimpotrivă, incendiul a izbucnit întâmplător, nefiind nimeni responsabil pentru tragedie.

 

„Nimeni nu ne ajută și nu știu ce să fac”

 

Încă din ziua evenimentului, Dragomir stă în fiecare după-amiază pe o bancă în fața localului ars. Alături de el este și soția lui.

2. -imagine fara descriere- (spania--ea-este-romanca-ce-a-murit-langa-copiii-si-sotul-ei-nu-era-nicio-incuietoare--de-ce-nu-au-putut-sa-iasa-afara---foto-2.jpg)

„I-am pierdut pe toți”, șoptește ea printre lacrimi. Arată un simplu bilet de metrou, cu care se deplasează pentru a petrece orele lângă un altar improvizat, unde unii pun lumânări și flori. Dragomir spune că consulatul țării sale, România, nu are fonduri pentru a plăti pentru repatrierea cadavrului surorii sale și al nepoților săi.

Consiliul Local Barcelona subliniază că „sunt în contact cu familia și cu consulatul pentru a ajuta în orice fel”.

„Încă nu mă vor lăsa să le iau lucrurile personale”, spune Dragomir care trăiește de pe o zi pe alta din colectarea fierului vechi, după cum o arată și mâinile lui muncite. În eforturile lui de a putea duce trupul neînsuflețit al Violetei în România, unde mai are patru copii, aceasta a depus o cutie lângă local pentru ca cine dorește să poată depune donații.

„Nimeni nu ne ajută și nu știu ce să fac”, se plânge el.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel