Soția lui Eduard Florea, românul arestat în SUA pentru plănuirea unui ATENTAT asupra Capitoliului: „Un monstru oribil, mă simt liberă, dar îngrozită”

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
eduard florea
eduard florea

Eduard Florea, românul care pregătea o caravană armată cu care să se îndrepte spre Washington DC în timpul protestelor de la Capitoliu, a fost arestat de FBI. Soția sa, Joni Florea, a vorbit despre el în cadrul unui interviu acordat unui post Tv din SUA.

Imigrantul român, susținător al lui Donald Trump și admirator al grupării extremiste Proud Boys, s-a radicalizat în ultimii ani și a avut un comportament violent față de propria familie, spune chiar soția sa, Joni Yglesias Florea, pentru postul de televiziune Pix11.

„E un monstru oribil și acum mă simt liberă, dar îngrozită”, spune Joni Florea despre soțul ei Eduard Florea, un inginer software de 40 de ani, arestat marțea trecută la New York. La o înfățișare ce a avut loc miercurea trecută, în instanță, după arestare, procurorii federali l-au acuzat pe Florea că avea acasă două săbii, două topoare, 75 de cuțite de luptă și peste 1.000 de gloanțe pentru diverse puști.

Florea nu a fost prezent la insurecția care a avut loc la Capitoliu pe 6 ianuarie. Potrivit acuzațiilor, într-o serie de postări pe rețeaua socială Parler, el ar fi aplaudat însă revolta și s-a oferit să trimită ajutor. Cu o zi înainte de evenimentele violente, el ar fi scris pe aceeași rețea că „va tăia cu siguranță un gât” în Washington.

El ar fi formulat și o amenințare către senatorul democrat Raphael Warnock, spunând: „Oamenii morți nu mai pot adopta legi proaste”.

 

În momentul în care revolta a început în Congresul SUA, Florea ar fi scris că are „trei mașini cu patrioți înarmați” care „doar așteaptă un semnal” și a evocat perspectiva unor asasinate în New York, scrie The Daily Beast, care îi citează pe procurorii federali.

Joni Florea, care are doi copii cu Eduard, spune că soțul ei, pe care îl descrie drept un imigrant român crescut de o mamă singură, a amenințat-o de mai multe ori și chiar a agresat-o. Un incident de acest gen a avut loc în 2014, când bărbatul ar fi luat-o de gât și ar fi amenințat că o va ucide pe fiica lor, care avea doar 19 luni. „O voi ucide și o să te fac să te uiți”, i-ar fi zis bărbatul, potrivit mărturiei lui Joni Florea.

Femeia a chemat la acel moment poliția, iar Eduard Florea a fost arestat pentru posesie de arme. El a și fost condamnat din acest motiv, dar acuzația de violență domestică a fost respinsă. Totuși, după ce a stat timp de opt luni în închisoare, bărbatul s-a reîntors alături de Joni, iar cei doi au mai avut un copil, un băiețel.

Românul avea și o colecție de suveniruri naziste

 

Joni Florea spune că în tot acest timp, tot mai multe semne indicau spre radicalizarea lui Eduard. Femeia spune că soțul ei l-a apărat pe Ted Kaczynski, cunoscut drept „Unabomber”, teroristul care a trimis prin poștă 16 bombe, omorând trei oameni și rănind alți 23, înainte de a fi prins. În 2017, când cuplul s-a mutat în Middle Village, Queens, Joni Florea a găsit o cutie cu suveniruri naziste care aparținea soțului său și a insistat să o arunce. Dar Eduard Florea nu a vrut, spune ea. „Mi-a spus că a trecut printr-o fază ca adolescent când atârna svastica pe perete”, spune Joni Florea.

Eduard, mai spune femeia, îi cerea mereu soției sale să își ascundă descendența spaniolă. „Le spunea oamenilor să nu îl mai identifice drept spaniol. Este un român alb și mereu mi-a urât numele și mi-a cerut să nu mai spun oamenilor că am descendență spaniolă. Dar eu am descendență spaniolă și italiană”, explică femeia, titrează Libertatea.. 

Joni Florea spune că s-a certat cu soțul ei în timpul protestelor izbucnite după moartea lui George Floyd, un bărbat afro-american, aflat în custodia poliției. Bărbatul s-a înfuriat atunci când soția sa a postat mesaje de susținere pentru mișcarea Black Lives Matter. „M-a aruncat prin cameră. E un animal. Am fost șocată”, relatează ea.

Românul, săltat de FBI: „L-au prins. L-au lipit de mașină, apoi l-au dus de aici”

 

Tensiunile au crescut după 3 noiembrie, când numărătoarea voturilor din alegerile prezidențiale a ținut întreaga țară cu sufletul la gură. Joni Florea explică că ea însăși era implicată trup și suflet în susținerea lui Trump, pe care l-a votat și în 2016 și în 2020, în speranța că „va lupta pentru America”. Dar femeia s-a supărat atunci când Eduard a decis să meargă la Washington DC în decembrie, la un miting. „A venit acasă într-o dubiță cu oameni. Mi-a spus că doi dintre ei sunt membri Proud Boys. Mi-a spus că sunt patrioți care își iubesc țara”, povestește ea.

Totul s-a terminat marțea trecută, când un vehicul blindat al FBI a oprit în fața casei lui Florea, iar polițiștii federali l-au arestat pe bărbat. „L-au prins. L-au lipit de mașină, apoi l-au dus de aici”, a relatat unul dintre vecinii bărbatului. Localnicii spun că autoritățile îl filau pe Florea de mai multe zile. „Un SUV negru dădea ture în jurul cartierului”, a povestit un vecin. La înfățișarea ținută în instanță săptămâna trecută, judecătorul a ascultat acuzațiile formulate de procurorii federali și a decis că Eduard Florea va fi ținut în detenție, fără posibilitatea de a fi eliberat pe cauțiune, deoarece reprezintă „un pericol semnificativ pentru comunitate”.

Florea riscă până la zece ani de închisoare pentru actualele acuzații, scrie New York Post. Între timp, soția sa, Joni, a anunțat că va divorța de Eduard și a declanșat o campanie pe platforma GoFundMe unde a început să strângă fonduri pentru a-și putea crește copiii și a începe o viață nouă, spune ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel