Soldații români din Ucraina: Cât câștigă și cum sunt selectați

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Povestea impresionantă a unei tinere: "Nu mai lupt în Ucraina, am primit două medalii de la Kiev, iar acum mă duc în Israel" / Foto ilustrativ (Sursa: Freepik)
Povestea impresionantă a unei tinere: "Nu mai lupt în Ucraina, am primit două medalii de la Kiev, iar acum mă duc în Israel" / Foto ilustrativ (Sursa: Freepik)

De-a lungul războiului din Ucraina, mai mulți români și-au exprimat dorința de a lupta alături de forțele ucrainene împotriva Rusiei. Iată cât câștigă un soldat român care luptă în Ucraina și care sunt criteriile pe care trebuie să le îndeplinească pentru a intră în război.

Acest interes a condus la formarea Romanian Battle Group "Getica", un grup de luptători români prezenți deja în unități militare ale Kievului. Într-un interviu acordat defapt.ro, comandantul operațional al Getica a dezvăluit detalii despre veniturile, selecția și motivația acestor români implicați în conflict.

 

Suma câștigată de soldații români care luptă în Ucraina

 

Potrivit reprezentanților Getica, veniturile variază în funcție de nivelul de implicare în conflict, începând de la câteva sute de euro și ajungând până la 3.000 de euro. În ce privește motivația lor, luptătorii Getica subliniază că nu sunt acolo pentru bani. În ciuda riscurilor la care se expun și a veniturilor relativ modeste, acești români afirmă că sunt motivați de dorința de a ajuta Ucraina în lupta împotriva agresiunii ruse și că prețuiesc demnitatea și libertatea.

„Plata se face în funcție de nivelul de implicare în conflict și variază între câteva sute și un maxim în jur de 3.000 de euro, pentru implicare continuă în linia întâi. S-a întâmplat ca unii luptători internaționali să nu apuce plata primului salariu. Am spus-o și o mai repetăm o dată: nici unul dintre noi nu suntem aici pentru bani”, au dezvăluit luptătorii Getica.

 

Cum sunt selectați cei care vor să intre în război

 

Getica primește în principal cereri de la persoane cu experiență militară, iar excepție fac cei care lucrează în domeniul IT, electronică și comunicații. Toți cei care doresc să se alăture acestui grup, inclusiv cei cu o anumită experiență militară, urmează un curs de instruire tactică înainte de a fi implicați direct în luptă.

„După lansarea paginii, am primit cereri din partea unor conaționali de a se alătura grupului. Am decis să extindem echipa. Primim doar persoane care au experiență militară. Facem excepție de la această regulă doar cu persoane care au cunoștințe în domenii care ne ajută să luptăm mai eficient, în special domeniul IT, electronică și comunicații. Toți cei ce se alătură, inclusiv cei cu o oarecare experiență militară, urmează un curs de instruire tactică înainte de a intra în luptă”, dezvăluie Getica.

Deși implicațiile politice și militare ale participării românilor în conflictul din Ucraina sunt complexe, există indivizi care decid să-și asume riscurile pentru a susține o cauză în care cred. Până în prezent, un singur soldat român, Rudolf Wittman, și-a pierdut viața în războiul ucrainean, subliniind brutalitatea și tragismul acestei situații.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

03 oct 2024, 23:07 in Sport
PAOK - FCSB, rezultat final
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel