Șofer român, prins de ruși că transporta mâncare și medicamente ucrainenilor: A scăpat cu viață pentru că avea acest act la el

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Pățania unui șofer român, care a mers în Ucraina cu un transport umanitar, a trecut prin clipe oribile, după ce militarii ruși l-au oprit, i-au percheziționat camionul, au furat din produse. Din fericire, românul a scăpat cu viață datorită faptului că avea pașaportul românesc la el.

Vlad Gheorghe, europarlamentar USR, care s-a implicat de la izbucnirea războiului dintre Rusia și Ucraina în a-i ajuta pe refugiați, a povestit o întâmplare neașteptată cu un șofer român care transporta într-un camion alimente, medicamente și obiecte de igienă pentru ucraineni.

Vehiculul a fost capturat de ruși, iar după ce au golit tot camionul, i-au verificat actele acestuia. Pentru că avea pașaport de România, bărbatul a scăpat cu viață și a fost lăsat să se întoarcă acasă!

„Un paşaport românesc în perioada asta e aur în Ucraina. Poţi să treci graniţa, poţi să pleci din ţară, poţi să faci multe lucruri.

Chiar am o poveste pe care mi-au spus-o colegii noştri voluntari zilele trecute. Au trimis un camion care a fost capturat de ruşi. Noi nu trimitem armament, doar alimente, medicamente şi produse de igienă personală. Asta-i tot ce trimitem.

Șofer român, prins de ruși că transporta mâncare și medicamente ucrainenilor: A scăpat cu viață pentru că avea acest act la el

 

Camionul respectiv a fost oprit de ruşi, au fost furate produsele. Dar pentru că acel camion avea numere româneşti şi şoferul avea paşaport românesc, nu i-au făcut nimic.

E emblematică imaginea asta: un camion special cu ajutoare trimis cu un şofer român spre Harkov a fost oprit de ruşi, a fost furat, dar şoferul a fost lăsat să se întoarcă cu camionul gol.

Dacă nu avea paşaport românesc, şoferul ar fi fost împuşcat, iar camionul ar fi fost furat cu totul. Deci scăparea şoferului a fost paşaportul românesc”, a povestit europarlamentarul USR Vlad Gheorghe, citat de BZI.ro.

Cel puțin 3.000 de persoane au murit în Ucraina de la invazia Rusiei, deoarece nu au avut acces la tratamente pentru boli cronice, susține șeful biroului pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS)

Până în prezent, OMS a documentat aproximativ 200 de atacuri în Ucraina asupra unităților de sănătate, iar puține spitale funcționează în prezent, a declarat Hans Kluge la o reuniune regională a celor 53 de state membre ale OMS.

„40% dintre gospodării au cel puțin un membru care are nevoie de un tratament pe care nu îl mai găsește, ceea ce duce la un număr estimat de cel puțin 3.000 de decese premature", a spus el, menționând boli precum HIV/SIDA și cancerul, transmite Reuters.

Victimele colaterale ale războiului: Cel puțin 3.000 de persoane au murit în Ucraina din cauza lipsei de tratamente

 

Matilda Bogner, șefa misiunii ONU de monitorizare a drepturilor pentru Ucraina, a declarat marți că rata mortalității a crescut din cauza lipsei de acces la tratamente.

„Dreptul la sănătate a fost grav afectat în întreaga țară", a spus ea. Spre exemplu, într-un subsol înghesuit al unei școli din Iahidne, 10 persoane în vârstă au murit pentru că nu era sigur să părăsească adăpostul, a declarat ea.

Oficialii OMS au declarat săptămâna trecută că strâng dovezi pentru o posibilă investigație privind crimele de război în cazul atacurilor pe care spune că le-a documentat din partea Rusiei.

Moscova a negat acuzațiile Ucrainei și ale națiunilor occidentale privind posibile crime de război și a negat, de asemenea, că a vizat civili în război.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel