Slovacia. Guvernul şi-a cerut scuze pentru sterilizarea forţată a femeilor de etnie romă

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Slovacia. Guvernul şi-a cerut scuze pentru sterilizarea forţată a femeilor de etnie romă
Slovacia. Guvernul şi-a cerut scuze pentru sterilizarea forţată a femeilor de etnie romă

Guvernul Slovaciei şi-a cerut scuze oficial pentru sterilizările forţate ale femeilor de etnie romă care au avut loc de-a lungul câtorva decenii, informează joi dpa.

Coaliţia de guvernământ de la Bratislava a emis miercuri o declaraţie în care condamnă anii de încălcări ale drepturilor omului şi a cerut scuze celor care au avut de suferit, a informat agenţia de presă TASR.

Numărul sterilizărilor poate fi doar estimat, dar cel puţin câteva mii de femei au fost afectate de această politică, a declarat reprezentantul pentru romi al guvernului slovac pe site-ul său oficial.

Potrivit executivului slovac, între 1966 şi 1989 au fost realizate sterilizări forţate cu scopul de a limita numărul copiilor născuţi în cadrul acestei etnii.

 

Guvernul a recunoscut că femeile rome au fost presate în mod ilegal



Însă chiar şi după căderea comunismului, între 1990 şi 2004, guvernul a recunoscut că femeile rome au fost presate în mod ilegal în clinici să accepte sterilizarea după ce au născut.

Organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului şi Consiliul Europei cer de ani de zile ca Slovacia să recunoască anii de încălcări sistematice ale drepturilor omului împotriva romilor şi să despăgubească victimele.

Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatovic, a salutat pe Twitter prezentarea acestor scuze de către Bratislava ca un prim pas important şi a adăugat că ar trebui stabilit rapid un mecanism de compensare a victimelor.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel