Situația degenerează în Kazahstan: "UE, foarte îngrijorată. Ajutorul militar extern aminteşte de situaţii ce trebuie evitate"

Mihaela Horchidan |
Data publicării:

Uniunea Europeană este 'foarte îngrijorată' de evoluţia situaţiei din Kazahstan, zdruncinat de revolte fără precedent.

 

 

De asemenea, trimiterea unui ajutor militar extern aminteşte de 'situaţii care trebuie evitate', a declarat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, scrie Agerpres, citând AFP.

'Mare îngrijorare în privinţa evoluţiei situaţiei din Kazahstan. Ajutorul militar extern aminteşte de situaţii care trebuie evitate', a declarat Borrell pe contul său de Twiiter, după trimiterea unor 'forţe de menţinere a păcii' de către Rusia şi aliaţii săi din Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) - Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan şi Tadjikistan.

'Drepturile şi securitatea civililor trebuie garantate', a avertizat Josep Borrell, care s-a întâlnit la Paris cu şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves le Drian. Franţa asigură de la 1 ianuarie preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

'UE este pregătită să acorde sprijinul său pentru depăşirea acestei crize', a asigurat şeful diplomaţiei europene, scrie Agerpres.


Zeci de morţi şi sute de răniţi în urma protestelor violente

 

Țara se confruntă în ultimele zile cu o situație dificilă, iar cel puţin 12 agenţi ai forţelor de ordine şi zeci de protestatari au fost ucişi în confruntările din Kazahstan, izbucnite ca reacţie la majorarea preţurilor la carburanţi, anunţă autorităţile, conform agenţiei Associated Press. 

Protestatarii au atacat numeroase sedii ale instituţiilor şi au distrus magazine şi vehicule. "Zeci de atacatori au fost lichidaţi", a declarat joi Saltanat Azirbek, un purtător de cuvânt al Poliţiei, citat de postul Khabar-24.

Cel puţin 12 agenţi ai forţelor de ordine au fost ucişi de protestatari, iar alte 353 de persoane au fost rănite.

Organizaţia Tratatului pentru Securitatea Colectivă, o alianţă militară condusă de Rusia, a anunţat trimiterea de forţe de menţinere a păcii în Kazahstan, într-o misiune cu durată limitată.

Preşedintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a avertizat că autorităţile vor interveni dur pentru oprirea revoltelor, organizate, în opinia lui, de "grupări teroriste". Reşedinţa prezidenţială din Almatî a fost incendiată de protestatari. De asemenea, aeroporturile din Almatî şi din alte două oraşe sunt închise, iar starea de urgenţă a fost instituită în toată ţara pentru o perioadă de două săptămâni.

Kassym-Jomart Tokayev a anunţat demiterea fostului preşedinte Nursultan Nazarbayev din funcţia de director al Consiliului pentru Securitate Naţională, un organism decizional influent. Guvernul condus de premierul Askar Mamin şi-a prezentat demisia, iar prim-ministru interimar a fost numit Alichan Smajylow.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel