Şerban Nicolae, NERVOS pe refuzul preşedintelui: "Nu îi pot face EDUCAŢIE la vârsta asta"

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:

Senatorul PSD Şerban Nicolae a declarat, joi, că președintele Klaus Iohannis continuă să încalce Constituția, prin refuzul de a numi miniștri. El a adăugat că nu șeful statului controlează Guvernul, ci e atribuția Parlamentului și că Iohannis nu ar mai trebui să vină cu somații publice.

„Poate totuși cineva îi va spune domnului Iohannis că nu e bătaie de joc. Că vorbitul sacadat și la oră fixă nu ține loc de argumente și nu poți să spun că scutește de răspunderea constituțională. Din punctul meu de vedere domnul Iohannis continuă să se afle în afara Constituției, oricât ar da vina pe consilieri. Oricât ar da vina pe lipsa de înțelegere, pe faptul că nu are pregătire de specialitate, jurământul de a respecta Constituția în mandat îl obligă să o citească, să o înțeleagă și să o aplice. Cu ocazia asta o să afle că nu există în Constituție mesaje transmise premierului prin intermediul declarațiilor de presă, că nu există în atribuțiile președintelui să ceară Guvernului să își verifice periodic susținerea parlamentară, că nu există refuzul de exercitare a atribuțiilor. Poate o să înțeleagă faptul că are obligații față de cetățeni și față de poziția pe care o are. Nu e o glumă, nu e cu joaca politică atunci când vorbești de Constituție și de instituțiile fundamentale ale statului, dar nu îi pot face educație la vârsta asta”, a spus Șerban Nicolae, în Parlament.

Citeşte şi: Dăncilă FĂRĂ FRICĂ: "Voi rămâne cea căreia nu îi va fi TEAMĂ niciodată să privească în OCHII românilor"

Senatorul social-democrat a afirmat că CCR va admite că șeful statului a încălcat Constituția refuzând să numească miniștrii interimari.

„Mai întâi a încălcat-o atunci când a refuzat să numească interimarii. Dacă ar fi citit Constituția ar fi văzut că este obligat. Eu îmi permit să anticipez decizia CCR și să vă spun de acum că a încălcat Constituția pentru că în toate ipotezele când se vacantează un loc de membru al Guvernului, în afară de cazul când primul-ministru cere revocarea, obligația președintelui este să numească interimari la propunerea premierului pentru cel mult 45 de zile. Aici nu e chestiune de opțiune dacă vreau, dacă îmi place, dacă propunerea este motivată sau nu. Este obligat. Dacă citim cu atenție Constituția și Codul administrativ se spune că premierul este obligat să înceapă demersurile de înlocuire cu un nou membru al Guvernului înauntru celor 45 de zile. E evident că există un interimat, că cele 45 de zile trebuie să curgă și că asta este procedura de urmat”, a adăugat Șerban Nicolae.

Citeşte şi: VIDEO. Klaus Iohannis, către Dăncilă: "Doamnă premier, vă spun DIRECT! REFUZ! Mergeţi în..."

Totodată, el a susținut că dacă Iohannis crede că remanierea propusă de PSD modifică structura Guvernului, atunci șeful statului ar trebui să solicite Parlamentului să se pronunțe.

„Faptul că domnul Iohannis a inventat somația publică prin declarații de presă prin care Guvernul trebuie să își verifice periodic susținerea parlamentară este și neconstituțională, dar este și ilogic. Nu președintele controlează politic Guvernul, ci Parlamentul. În general jocul politic ar trebui să nu încalce Constituția. Sunt de acord că domnul Iohannis este candidatul unui partid, că își dorește un nou mandat de vacanță de cinci ani la Cotroceni, dar nu pot să admit faptul că se joacă cu instituțiile statului și cu Constituția doar de dragul voturilor.Constituția e clară, nu discut de modificarea structurii decât dacă am o propunere de remaniere. Dacă domnul Iohannis constată că propunerea de remaniere modifică structura sau compoziția guvernului nu are decât să ceară Parlamentului să se pronunțe asupra aprobării remanierii. Nu există restructurare a Guvernului, Constituția vorbește despre remaniere”, a mai spus Șerban Nicolae, citat de Mediafax.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi că respinge remanierea cerută de premierul Viorica Dăncilă, spunând că o consideră nepotrivită.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel