Șeful DRP, întâlnire cu românii din Belgia: "Suntem alături de comunitatea românească"

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Șeful DRP s-a întâlnit cu românii din Belgia (Foto: DRP)
Șeful DRP s-a întâlnit cu românii din Belgia (Foto: DRP)

Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, a desfășurat o misiune de lucru de două zile în Regatul Belgiei, între 20 și 21 aprilie 2024. Scopul vizitei a fost întărirea legăturilor cu comunitatea românească din Regiunea Capitalei Bruxelles, Biserica Ortodoxă Română și misiunea diplomatică din zonă.

Întâlnirile cu reprezentanții comunității au subliniat specificul și provocările cu care se confruntă românii din Belgia, precum și sprijinul oferit de statul român cetățenilor săi stabiliți în străinătate.

În cadrul discuțiilor, secretarul de stat Gheorghe Cârciu a încurajat implicarea pe termen lung a mediului asociativ în inițiative menite să conserve și să promoveze identitatea lingvistică, culturală și religioasă a românilor din diaspora. De asemenea, a evidențiat importanța proiectelor dezvoltate pentru comunitatea românească din Regatul Belgiei.

Vizită la Biserica Sfânta Parascheva din Bruxelles

 

Sâmbătă, 20 aprilie 2024, delegația Secretarului de Stat a vizitat Biserica Sfânta Parascheva din Bruxelles, unde a fost impresionată de eforturile depuse de Părintele Bogdan Popescu pentru menținerea tradițiilor și credinței creștin ortodoxe în rândul românilor din zonă.

Secretarul de stat Gheorghe Cârciu a declarat: "În jurul acestui lăcaș, compatrioții noștri desfășoară numeroase activități, de la pictură în atelierul de la subsol, până la programe educative în cadrul școlii parohiale, care îndrumă pașii tinerelor generații prin viață. Suntem alături de această comunitate și de biserica care o unește."

Programul a inclus și participarea la festivalul "Primăvara românească la Bruxelles", organizat de Asociația Arthis, sub Înaltul Patronaj al Prim-ministrului României și cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. La eveniment au participat și primarul orașului Bruxelles, Philippe Close, viceprimarul Lidia Mutyebelle și ministrul pensiilor și integrării sociale, Karine Lalieux.

Comunitatea românilor din Belgia

 

Duminică, 21 aprilie 2024, secretarul de stat Gheorghe Cârciu a participat alături de românii din regiune și de reprezentanții clerului la Sfânta Liturghie săvârșită de un sobor de preoți, condus de Părintele Patriciu Vlaicu, în cadrul Bisericii Ortodoxe Române "Sfântul Nicolae" din Bruxelles.

Vizita s-a încheiat cu o vizită la Asociația Centrul de Acțiune Socială "Anastasia" (C.A.S.A), asociată cu Parohia "Sfântul Nicolae", care își propune să îmbunătățească calitatea vieții membrilor comunității de români, inclusiv a celor aflați în dificultate, prin educație, cultură și asistență socială.

Secretarul de stat Gheorghe Cârciu a subliniat: "Copiii români cu nevoi speciale sunt adesea surse de lumină într-o lume uneori întunecată, iar fiecare mic pas înainte reprezintă o victorie uriașă în lupta lor pentru independență și integrare în societate. Ne angajăm ferm să fim parteneri ai acestor familii și ai comunității în această nobilă misiune."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel