Ședinţă solemnă în Parlament. Cîţu: Intrarea în UE - benefică şi necesară, chiar dacă unii dintre noi au alte opinii

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a declarat, miercuri, că intrarea României în Uniunea Europeană este "benefică" şi "necesară", chiar dacă există şi alte opinii.

"Intrarea în UE este benefică pentru toţi românii, dar, în acelaşi timp, necesară, chiar dacă unii dintre noi au alte opinii. Poate prea des în ultimii ani unii politicieni au folosit sau au promovat negativ aderarea României la UE. Totuşi, este o realitate de necontestat că aderarea la UE a adus bunăstare, libertate, securitate României (...) şi românilor, indiferent de forma ei definită de Constituţie: alimentară, financiară, socială sau sanitară. Cele mai mari câştiguri pentru România şi români sunt cele trei mari libertăţi care nu au existat înainte de aderare: libera circulaţie a persoanelor, a mărfurilor şi a capitalurilor", a subliniat preşedintele Senatului, la şedinţa solemnă a Parlamentului dedicată aniversării a 15 ani de la aderarea României la UE.

Ședinţă solemnă în Parlament



El a evidenţiat consensul partidelor politice pentru integrarea ţării în Uniunea Europeană.

"Această aderare a atins şi a pătruns în toate nivelurile societăţii româneşti. România face parte acum din marile familii politice europene. Totuşi, în România, unii politicieni au tendinţa să dea vina pe Uniunea Europeană pentru toate nerealizările lor, pentru lucruri ca distrugerea industriei şi pentru faptul că nu se mai cumpără doar produse româneşti, ci şi produse străine. Adevărul este exact invers. Aderarea la Uniunea Europeană a creat calea pentru ca poporul român să vorbească şi să aplice lucruri ca standarde internaţionale, competenţă, profesionalism, meritocraţie, evaluare, piaţa liberă, cu care am început să ne obişnuim la doar câţiva ani după aderare", a afirmat Cîţu.

Preşedintele Senatului a arătat că pentru PNL aderarea la UE a constituit un prilej prin care fundamentele liberale au avut ocazia să se afirme şi să demonstreze că fac parte din politica europeană.

"Astăzi, ia românească este unul dintre cele mai apreciate produse româneşti din Uniunea Europeană, iar Dacia Duster (...) este în topul preferinţelor cumpărătorilor din Franţa, Olanda şi Germania. Cel mai mare câştig al României şi românilor este că nu ne mai bucurăm doar noi de produsele româneşti, ci le-am dat ocazia tuturor să se bucure de acestea", a explicat Florin Cîţu.

Cîţu: Intrarea în UE - benefică şi necesară, chiar dacă unii dintre noi au alte opinii



Potrivit acestuia, aderarea la UE a adus România împreună cu marile naţiuni cu tradiţie din Europa, de la egal la egal.

"Ne-a permis, practic, să ne întoarcem într-un loc în care România a aparţinut dintotdeauna. Europa înseamnă că ne apărăm împreună, creştem împreună şi ne facem planuri de viitor împreună. A permis multor români care nu îşi găseau satisfacţia profesională sau materială în ţară să o facă în interiorul familiei Uniunii Europene, ei neuitând niciodată că sunt români. Tinerii noştri, adică viitorul, pot astăzi să se formeze şi să studieze uşor şi liber în Europa. În ultimii 15 ani, România a progresat ca naţiune europeană: oportunităţile de muncă, de studiu şi de investiţii au crescut exponenţial; decalajul economic (...) şi social în comparaţie cu ţările occidentale s-a micşorat; am devenit o societate mai atractivă pentru investitorii străini şi pentru marile companii internaţionale, iar demnitatea, libertatea, drepturile individuale ale omului şi egalitatea au devenit valori de necontestat", a mai declarat preşedintele Senatului.

România a contribuit în mod "constant", prin acţiuni comune, la îmbunătăţirea mecanismelor de dezvoltare a UE şi la perfecţionarea instrumentelor politice stabilite la nivel comunitar, a spus Cîţu.

"Prin unitate şi solidaritate, am gestionat una dintre cele mai dificile crize sanitare pe care UE le-a traversat încă de la fondarea Comunităţilor europene. Prin reformele pe care şi le-a asumat, România este astăzi un actor european care poate să asigure continuitate în susţinerea stabilităţii şi predictibilităţii sistemului fiscal, continuă să faciliteze un dialog onest şi echilibrat cu toţi investitorii şi să identifice să soluţii de dezvoltare economică pe termen mediu şi lung. Suntem puternic angajaţi în asigurarea securităţii şi stabilităţii graniţelor de est, iar evoluţia complexă şi imprevizibilă a situaţiei din proximitatea ţării noastre ne determină să ne consolidăm şi postura de furnizor important de securitate şi stabilitate", a adăugat el.

Conform preşedintelui Senatului, viitorul României este strâns legat de viitorul construcţiei europene.

"Eforturile noastre trebuie centrate pe identificarea unor direcţii care să faciliteze creşterea sustenabilă a calităţii vieţii tuturor cetăţenilor. În acelaşi timp, viziunea şi acţiunile noastre comune la nivelul UE trebuie să fie calibrate schimbărilor ample care se produc chiar acum, sub ochii noştri, la nivel regional şi european. Pentru mine şi pentru Partidul National Liberal, Uniunea Europeană este singura opţiune!", a transmis el, citează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel