Secretarul de stat al SUA i-a cerut personal lui Serghei Lavrov eliberarea imediată jurnalistului american acuzat de Rusia de spionaj

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Secretarul de stat american Antony Blinken a cerut duminică eliberarea imediată a jurnalistului american de la Wall Street Journal Evan Gershkovich, acuzat de Rusia de spionaj, în cursul unei convorbiri telefonice cu omologul său rus Serghei Lavrov, a anunţat Departamentul de stat al SUA, transmit Reuters şi AFP.

'Secretarul Blinken a transmis grava preocupare a Statelor Unite în legătură cu reţinerea inacceptabilă a unui jurnalist al SUA. Secretarul a cerut eliberarea lui imediată', a afirmat într-un comunicat purtătorul de cuvânt Vedant Patel, fără a menţiona numele lui Gershkovich.

'Este inacceptabil că responsabili de la Washington şi media occidentale fac tapaj cu intenţia clară de a da acestui caz o dimensiune politică', a reacţionat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

La rândul său, ministrul rus de externe i-a repetat omologului său american în cursul discuţiei de duminică acuzaţiile de spionaj cu privire la jurnalist, care ar fi fost 'prins în flagrant delict în timp ce încerca să obţină informaţii secrete'. Lavrov a făcut apel de asemenea la 'respectarea deciziilor autorităţilor ruse'.

Blinken i-a cerut personal lui Lavrov eliberarea jurnalistului american acuzat de Rusia de spionaj

 

Vineri, Wall Street Journal a cerut expulzarea ambasadorului rus aflat la post în SUA, ca urmare a arestării lui Gershkovich. Evan Gershkovich, un reporter vorbitor de limbă rusă - născut în familia unor emigranţi sovietici în SUA (tatăl său fiind originar din Moscova, iar mama sa din Odesa) - în vârstă de 31 de ani şi cunoscut pentru rigoarea sa cu care şi verifică informaţiile, a fost arestat la Ekaterinburg, în Ural, pentru suspiciuni de spionaj.

Kremlinul susţine că el a fost prins 'în flagrant delict'. El a negat joi acuzaţiile aduse împotriva sa în cadrul unei audieri la un tribunal din Moscova, potrivit agenţiei de stat ruse TASS. Cu toate acestea, jurnalistul american a fost plasat în arest preventiv până la 29 mai, o măsură care ar putea fi prelungită până la un eventual proces.

Casa Albă a denunţat o arestare 'inacceptabilă', iar purtătoarea de cuvânt a acesteia, Karine Jean-Pierre, a calificat drept 'ridicolă' acuzaţia de spionaj, în timp ce şeful diplomaţiei americane Antony Blinken s-a declarat 'extrem de îngrijorat'.

Uniunea Europeană, prin vocea şefului diplomaţiei Josep Borrell, 'a condamnat' la rândul ei arestarea lui Evan Gershkovich de către Rusia, într-un tweet în care denunţă 'dispreţul sistematic' al Moscovei faţă de libertatea presei, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel