Scrisarea președintelui Consiliului European Charles Michel

StiriDiaspora Team |
Data publicării:

Președintele Consiliului European Charles Michel le-a transmis marți celor 27 de șefi de stat sau de guvern din UE, o scrisoare ce prefațează summitul din 1-2 octombrie.

Michel a făcut trimitere, în scrisoare, = la relațiile UE-China, situația din Belarus, otrăvirea lui Aleksei Navalnîi, escaladarea tensiunilor din Nagorno-Karabah și situația din estul Mării Mediterane în contextul relațiilor cu Turcia.

“Vrem să colaborăm cu China pentru a aborda provocările globale majore, cum ar fi pandemia COVID 19 și schimbările climatice. De asemenea, dorim să insistăm asupra unei relații economice mai echilibrate și reciproce, care să asigure condiții de concurență echitabile. Și vom continua să ne promovăm valorile și standardele”, a spus Michel, referindu-se la concluziile summitului UE – China, care a avut loc la mijlocul lunii septembrie, în format de videoconferință.

Șeful Consiliului European a precizat că liderii vor discuta și situația din Belarus, otrăvirea lui Navalnîi și escaladarea din Nagorno-Karabakh, precum și relațiile cu Turcia, cunoscut fiind faptul că miniștrii de externe europeni au eșuat săptămâna trecută în a agrea un regim de sancțiuni împotriva autorităților de la Minsk, Cipru blocând o astfel de decizie și cerând la schimb o poziție mai dură a Uniunii Europene în raport cu Turcia.

În schimb, Parlamentul European a adoptat în sesiune plenară două rezoluții prin care solicită impunerea de sancțiuni autorităților din Belarus și celor responsabili de otrăvirea lui Aleksei Navalnîi. În rezoluția pe Belarus, eurodeputații au subliniat că nu îl recunosc pe Aleksandr Lukashenko drept președinte legitim al țării.

Charles Michel a arătat că cina de joi seară va fi dedicată în totalitate situației din estul Mediteranei și relațiilor cu Turcia.

“Obiectivul nostru este de a crea un spațiu pentru un dialog constructiv cu Turcia pentru a atinge stabilitatea și securitatea în întreaga regiune și pentru a asigura respectarea deplină a suveranității și a drepturilor suverane ale tuturor statelor membre ale UE. Acest lucru va fi posibil numai dacă Turcia se angajează în mod constructiv”, a declarat Michel.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel