Scriitorul și academicianul Dumitru Radu Popescu a murit

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Dumitru Radu Popescu (sursa foto: captura YouTube)
Dumitru Radu Popescu (sursa foto: captura YouTube)

Scriitorul şi academicianul Dumitru Radu Popescu a decedat, luni, la vârsta de 87 de ani, a anunţat scriitorul Radu F. Alexandru, într-o postare pe pagina sa de Facebook. 

''ACEST ÎNGER TRIST' ...Azi, 2.01.23, ora 04.30, a părăsit această lume tristă acad. DUMITRU RADU POPESCU (D. R. P.) unul dintre cei mai mari scriitori ai României. Ne-a îmbogăţit cu o operă monumentală, de o valoare excepţională: proză, teatru, poezie, critică literară. Şi-a trăit viaţa într-o desăvârşită onestitate. A fost un coleg şi un prieten ireproşabil. Durerea e prea mare şi cuvintele sunt prea sărace pentru a cuteza acum, şi în acest loc, evocarea binemeritată. Dumnezeu să-l odihnească în pace şi să-i dea liniştea de care atât de multă vreme a fost vitregit', a scris Radu F. Alexandru.

Scriitorul Dumitru Radu Popescu (semna şi D.R. Popescu) s-a născut la 19 august 1935, în satul Păuşa din judeţul Bihor, într-o familie de învăţători. A fost nuvelist, romancier şi dramaturg, fiind considerat unul dintre cei mai importanţi scriitori români ai literaturii contemporane.

Scriitorul și academicianul Dumitru Radu Popescu a murit

 

A debutat în 1958 cu volumul de nuvele şi schiţe 'Fuga', iar dintre romanele sale mai importante sunt 'Vara Oltenilor' (1964), 'F' (1969) (Premiul Uniunii Scriitorilor), 'Vânătoarea regală' (1973), 'O bere pentru calul meu' (1974), 'Ploile de dincolo de vreme' (1976), 'Împăratul norilor' (1976), 'Podul de gheaţă' (1982) 'Oraşul îngerilor' (1985), ' A semnat la revistele 'Steaua', 'Tribuna' şi 'Contemporanul' din Cluj, la ultimele două fiind şi redactor-şef. A scris şi piese de teatru - 'Vara imposibilei iubiri' (1966), 'Vis' (1968), 'Aceşti îngeri trişti' (1969), 'Pădurea cu pupeze', dar şi scenarii de filme - 'Prea mic pentru un război aşa de mare' (1970), 'Duios Anastasia Trecea' (1980). A fost recompensat cu Premiul Uniunii Scriitorilor în 1964, 1969, 1973, 1975, 1978, 1979 şi 1980 şi cu premiul I.L. Caragiale al Academiei în 1970.

A fost preşedinte al Uniunii Scriitorilor din 1981 până în 1989, iar din 24 octombrie 1997 a devenit membru corespondent al Academiei Române. Din 2006, a fost membru titular al Academiei Române. Din acelaşi an a fost director general al Editurii Academiei Române şi vicepreşedinte al Consiliului ştiinţific editorial, potrivit Agerpres.

Teodor Baconschi: Autorul ”Vânătorii regale” ne-a părăsit la o vârstă patriarhală

 

„Cu studii incomplete de medicină și absolvent de Filosofie, D.R. Popescu avea să devină un prozator și dramaturg excelent, descoperit și promovat de A.E. Baconsky, pe când patrona revista ”Steaua”. Autorul ”Vânătorii regale” ne-a părăsit la o vârstă patriarhală (87 de ani) și lasă literaturii române o solidă operă, greu de neglijat.

Păcat, desigur, că a fost - trei decenii - membru al Comitetului Central PCR și a condus Uniunea Scriitorilor în faza finală, uluitor de absurdă și de sumbră, a dictaturii lui Ceaușescu. Spun ”păcat” nu pentru că omul DRP n-ar fi făcut, inclusiv din aceste funcții, destule lucruri bune pentru obștea sa, ci pentru că PCR avea mai mare nevoie de el (pentru a se legitima) decât invers...

Cert este că, după 1989, a rămas productiv, dar s-a estompat deliberat din viața publică, deși a primit un fotoliu de academician. Această decență expiatorie - într-o vreme când atâția alți ”foști” atacau furibund începutul sinuos al democrației - va salva, sper, memoria acestui ardelean fundamental onest, orgolios, talentat și inovator.

Dumnezeu să-l odihnească!“, a transmis și fostul ministru al Aafacerilor Externe, Teodor Baconschi, pe pagina sa de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel