Scriitoarea ucraineană Oksana Zabujko: „În orice război femeile ajung să fie ţintele cele mai vulnerabile''

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Scriitoarea ucraineană Oksana Zabujko: „În orice război femeile ajung să fie ţintele cele mai vulnerabile''
Scriitoarea ucraineană Oksana Zabujko: „În orice război femeile ajung să fie ţintele cele mai vulnerabile''

Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Sunt zilele cele mai negre pe care le trăim după 1939, sunt cuvintele cu care poeta şi romanciera ucraineană Oksana Zabujko şi-a început marţi intervenţia din plenul Parlamentului European, unde a fost invitată să se adreseze eurodeputaţilor cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii. 

Vizibil emoţionată, Zabujko a lansat Uniunii Europene un apel la apărarea naţiunii ucrainene formate din ''femei puternice şi bărbaţi puternici'', care a devenit ţinta ''războiului mondial'' lansat de preşedintele rus Vladimir Putin.

Ea s-a referit la liderul de la Kremlin folosind sintagma ''noul Hitler'', apreciind că acesta doreşte să revină la ''lucruri demult apuse'' prin discursul său revizonist.

Scriitoarea ucraineană a adăugat că ''unul dintre adevărurile cele mai clare ale istoriei se reconfirmă: în orice război femeile ajung să fie ţintele cele mai vulnerabile''.

''Ucraina luptă pentru a elibera Europa de spectrul unui nou totalitarism. Nu vă fie frică să protejaţi cerul de deasupra ei'', şi-a încheiat ea discursul.

 

Scriitoarea ucraineană a dezbătut în special situația femeilor din război



Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat că ''în războaie primele victime sunt întotdeauna femeile''.

''Femeile puternice din Ucraina sunt o inspiraţie pentru toţi'', a spus eurodeputata malteză.

În numele grupului PPE, eurodeputata irlandeză Frances Fitzgerald a făcut o pledoarie pentru apărarea valorilor europene şi a drepturilor omului, cele care în prezent sunt atacate în Ucraina de agresiunea rusă.

''Am văzut femeile curajoase din Ucraina, dar şi pe cele din Rusia şi Belarus care protestează contra războiului lui Putin. Este responsabilitatea noastră comună să ne asigurăm că toate femeile, din întreaga lume, au acces la oportunităţi egale'', a afirmat în intervenţia sa Ska Keller, co-lideră a grupului Verzilor.

 

Eurodeputaţii vor discuta despre integrarea perspectivei de gen în Parlamentul European şi în legislaţia UE



Marţi eurodeputaţii dezbat un raport referitor la planul de acţiune al Uniunii Europene pentru egalitatea de gen. Proiectul de rezoluţie solicită un sprijin sporit şi alocarea concretă a finanţării pentru iniţiativele axate pe gen în bugetele pentru acţiuni externe ale Uniunii. Textul afirmă că UE ar trebui să fie un exemplu la nivel mondial în ceea ce priveşte promovarea sănătăţii sexuale şi reproductive şi a drepturilor aferente, adăugând că statele membre ar trebui, de asemenea, să asigure accesul universal la aceste drepturi pe plan intern.

Tot marţi, eurodeputaţii vor discuta chestiunea integrării perspectivei de gen în Parlamentul European şi în legislaţia UE. În proiectul lor de raport, aceştia solicită o mai bună cooperare între toate instituţiile UE în ceea ce priveşte integrarea dimensiunii de gen în diferite politici şi măsuri pentru a realiza mai bine egalitatea de gen în instituţii.

Aceştia accentuează, de asemenea, importanţa includerii perspectivei de gen atât în momentul elaborării propunerilor legislative, cât şi în evaluarea ulterioară a aplicării legislaţiei. Ambele texte vor fi supuse la vot în plen miercuri.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel