Scene sfâșietoare la frontiera cu România: Despărțirea de familie, insuportabilă pentru refugiați

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Sunt scene sfâșietoare la toate punctele de trecere a frontierei cu România și Republica Moldova. Cum s-a decretat mobilizarea generală, bărbații ucraineni apți de luptă nu au voie sa părăsească Ucraina.

Iar despărțirea de familie și mai ales de copiii cu lacrimi în ochi este insuportabilă.

Lacrimi și suferință. Într-un lung șir, sute de oameni au luat joi bacul spre țara noastră, din localitatea Orlivka, regiunea Odessa. Acolo este punctul de trecere a frontierei peste Dunăre, spre Isaccea. Joi noapte, cozile de mașini se întindeau pe un kilometru și aproape toate aveau numere de Ucraina. Sunt imagini dureroase, cu femei si copii, într-un tablou al disperării.

O fetiță și mama ei au reușit să scape. Acum își pun soarta în mainile lui Dumnezeu.

„A trebuit să fugim. Acest copil a mers cinci kilometri pe jos. Sunt singură cu copilul meu. Soțul a fost mobilizat”, spune o femeie, la Știrile PRO TV.

„Am plecat la ora 9 dimineața. Dar acești bărbați au plecat la 3. Pe cele două drumuri - Palanka și Karolino-Bugaz - trebuia să iei decizia pe ce drum o iei. Pe drumul spre Karolino-Bugaz cineva a zis că au căzut rachete”, susține o altă femeie, conform sursei citate.

 

„Am stat la vamă 10 ore, am lăsat mașina și am venit pe jos”

 

Disperați, unii refugiați au parcurs pe jos ultimii kilometri spre granița cu România. Și vama de la Sighetul Marmației s-a aglomerat.

„Am stat la vamă 10 ore, am lăsat mașina și am venit pe jos. A stat în mașină săracul, de aia ne-am decis să lăsăm mașina acolo și să plecăm”, spune 

Mulți au lăsat în urmă oameni dragi, pe care nu știu dacă-i vor mai revedea vreodată.

 

România poate primi 500.000 de refugiați

 

România a anunțat încă de acum câteva zile că poate primi 500.000 de refugiați.

În continuare trec oameni care au nevoie de adăpost, în special femei în vârstă sau femei cu copii.

Singurii bărbați care mai au voie să iasă din Ucraina sunt cei care au cetățenie română. Restul trebuie să rămână în țară și așteaptă să fie înrolați în armată. Autoritățile se așteaptă la un număr mai mare de persoane vineri seară, mai ales pentru că timpul de așteptare pentru intrarea în România este de 12 ore.

Cei care ajung aici sunt ajutați de voluntari, care le oferă cartele de telefon, mâncare, băuturi calde sau chiar adăpost.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel