Secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat că medicii se tem de posibilitatea ca sistemul sanitar din România să fie supus „la un stres maxim”, scenariu în care doi bolnavi au nevoie de același ventilator sau în situația în care medicii vor fi nevoiți să aleagă între un pacient sau altul pentru intubare, șa cum s-a întâmplat în alte țări la debutul pandemiei.
„Sunt anumite componente ale sistemului sanitar pe care n-ai cum să le dublezi sau să le triplezi. Poți să crești numărul paturilor, poți să crești orice, dar nu poți crește numărul personalului. Da, putem să apelăm la un sprijin dacă alții sunt mai puțin afectați decât noi, dar asta e o chestie pe o perioadă limitată.
Speranța noastră este să nu ajungem să ducem sistemul la un stres maxim și să păstrăm sistemul, totuși, cât mai posibil cu capacități de rezervă rămase și posibile să fie folosite. Dacă ajung să am toate paturile de terapie intensivă ocupate, vom ajunge la poveștile adevărate pe care le-am auzit din alte părți, în care ai doi bolnavi pe un ventilator sau să alegi între un bolnav și altul pe cine intubezi, pe cine ventilezi. Noi nu vrem să ajungem la asta”, a declarat șeful DSU, miercuri seara, la B1 TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News
S-a aflat cauza căderii de electricitate din Spania: "Au fost două evenimente importante"
Bogdan Bolojan /
29 apr 2025, 22:25
Luni, 28 aprilie, Peninsula Iberică s-a confruntat cu o întrerupere de curent de proporții, ce a afectat milioane de cetățeni din Spania și Portugalia. Primele explicații oficiale au fost făcute publice de operatorul rețelei de transport al energiei electrice din Spania, Red Eléctrica de España (REE), care a confirmat că prăbușirea sistemului a avut la bază o combinație de factori tehnici, în special o cădere bruscă a producției de energie solară, ceea ce a dus la o reacție în lanț în rețea.