Scandal pe puiul galben din supermarketuri. Horia Constantinescu îl acuză pe un șef al ANSVSA de interese

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Horia Constantinescu, șeful ANPC / Foto: Facebook
Horia Constantinescu, șeful ANPC / Foto: Facebook

O dezbatere aprinsă a izbucnit în mediul public între Horia Constantinescu, Mihai Ponea și Petre Daea, cu privire la siguranța alimentară și controalele în industria avicolă din România. Controversa a pornit de la declarațiile lui Horia Constantinescu, care a ridicat îngrijorări referitoare la sănătatea consumatorilor de „pui galbeni”.

Horia Constantinescu, cunoscut pentru criticile sale aduse sistemului alimentar românesc, a acuzat public pe Mihai Ponea, Secretarul General al ANSVSA, că ar avea afaceri personale în domeniul creșterii păsărilor și că ar fi împiedicat anumite controale, susținând că acesta ar acționa în propriul interes.

„Continui să vă citesc din articol. La Vaslui de exemplu una dintre firmele cele mai profitabile controlată de omul de afaceri ieșean a dispărut în ceață și continuă din apropierea senatorului și al lui Mihai Ponea, mâna sa dreaptă. Și continuă tot articolul explicând despre firma pe care noi am controlat-o. Repet că informațiile provin din presă. Am spus că este periculoasă vopseaua care împreună cu un ingredient suplimentar, salmonela, poate pune în pericol sănătatea consumatorilor. Ne confruntăm cu un atentat serios la siguranța fiecăruia dintre noi. Puii îngălbeniți pentru a părea mai buni sunt periculoși.”, spune Horia Constantinescu. 

În replică, Mihai Ponea a negat vehement aceste acuzații, declarând că nu deține afaceri în acest domeniu și că va lua măsuri legale împotriva lui Constantinescu.

„Eu nu am afaceri și restaurante ca Horia Constantinescu și vreau să spun că noi vom face publice numărul de controale și sancțiunile aplicate la fiecare fermă. Dumnealui în ultima săptămână, ca să înțeleagă cum e cu creșterea puilor și cum se sacrifică, că nu are de unde să știe că dumnealui este jurist, a verificat aproape toate abatoarele și fermele din România fără a respecta nicio regulă. Nu există nicio persoană din familia mea care să aibă o afacere în acest domeniu sau în domeniul sanitar veterinar. Probabil o să îl dau în judecată pe Horia Constantinescu. Dumnealui are tot felul de afaceri și a chemat la București toți fermierii din țară și i-a luat la bani mărunți.”, spune Mihai Ponea.

 

Petre Daea: „Eu am cumpărat, cumpăr și voi cumpăra pui galben”

 

Petre Daea, fostul Ministru al Agriculturii și Silviculturii, s-a alăturat discuției, susținând că puii galbeni sunt siguri pentru consum, atâta timp cât sunt supuși unor controale riguroase și sunt crescuți în condiții adecvate.

„Eu cred că instituțiile statului au constatări, au analize și în același timp au și documente în acest sens. Sectorul avicol care este cel mai puternic sector din producția agro-alimentară a României are o performanță cunoscută și recunoscută. Asigură întreaga cantitate necesară pentru alimentarea populației României. Produsele din România pleacă în țări cu pretenții la consumatori și chiar și consumatorii noștri trebuie să emită pretenții și să aibă un nivel de așteptare pe măsura efortului pe care îl fac pentru plata produselor. Produsele din România sunt foarte apreciate.

Atât timp cât este sub controlul autorităților și sub controlul sanitar veterinar și sub controlul  medicilor care urmăresc întreg procesul de producție, cu siguranță cu puiul nu este periculos. Știm toți că principalul aliment pentru păsări este porumbul care ajută la dezvoltarea și creșterea lor cât și la aspectul pe care îl au. 

Eu am cumpărat, cumpăr și voi cumpăra pui galben, pentru că am siguranța că acești pui sunt bine crescuți în complexele noastre din România.”, spune Petre Daea, fostul Ministru al Agriculturii și Silviculturii din România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel