Acțiunile alpiniştilor români în apropiere de localitatea Ruse nu sunt o noutate pentru comunitatea locală de alpinism. Problema a început după aderarea Bulgariei la UE. Mai exact, după 2007, alpiniștii din România s-au îndreptat către cele mai apropiate stânci de lângă Ruse: Basarbovo și Tabachka.
„Românii au făcut mai multe trasee, fără a consulta comunitatea locală de alpinism și fără a respecta normele și standardele de aici“, spune Teodor Kisimov, un alpinist din Ruse.
Astfel, punctele de siguranță pentru escaladă sunt așezate necorespunzător, ceea ce duce la răsucirea frânghiei. O altă problemă, semnalată de bulgari, este că alpiniştii români folosesc materiale ruginite şi sapă stânca, ceea ce este inacceptabil, e în practica mondială, potrivit bnr.bg.
Federația Bulgară de alpinism a anunțat că primeşte de ani buni semnale privind acțiunile alpiniştilor români. „Mai mult, Federația Bulgară de alpinism a încercat să stabilească un contact cu partea română, însă nu au primit niciun răspuns, iar problema a rămas“, explică alpinistul Nikolay Petkov, vicepreședinte al federației bulgare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News
Tarifele mari îi lasă fără turiști. Saint Tropez-ul Turciei este gol, deși a început sezonul
Bogdan Bolojan /
19 iun 2025, 15:26
În ciuda începutului oficial de sezon estival și a vacanței importante de Eid al-Adha, Bodrum – perla coastei egeene a Turciei – surprinde printr-un tablou neobișnuit: plaje goale, șezlonguri nelocuite și hoteluri cu un grad redus de ocupare. Orașul, supranumit adesea „Saint-Tropez-ul Turciei” pentru farmecul său mediteranean, iahturile luxoase și cluburile exclusiviste, pare că s-a autoexclus din preferințele turiștilor printr-o strategie de prețuri pe cât de ambițioasă, pe atât de riscantă.