Sancționare scandaloasă în Iran pentru doi bărbați acuzați de blasfemie. Autoritățile le-au dat pedeapsa cu moartea

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Foto: Captură video youtube
Foto: Captură video youtube

Două persoane au fost pedepsite cu moartea în Iran după ce au fost găsite vinovate de blasfemie, o infracțiune care rar se pedepsește cu moartea în această țară. 

Yousef Mehrad și Sadrollah Fazeli Zare au fost spânzurați după ce s-au dovedit că au insultat Profetul Mahomed al Islamului, au promovat ateismul și au incendiat un exemplar al Coranului.

Acești bărbați au fost executați în închisoarea Arak, situată în centrul Iranului. Ei au fost arestați în mai 2020 și au fost acuzați că ar fi fost implicați într-un canal pe platforma de mesagerie Telegram, intitulat "Critica superstițiilor și a religiei".

 

Pedeapsă cu moartea pentru doi bărbați care au incendiat un Coran

 

Potrivit informațiilor furnizate de Associated Press, cei doi bărbați au petrecut luni de zile în izolare și nu au avut permisiunea să-și contacteze familiile.

Agenția de știri Mizan, care face parte din sistemul judiciar iranian, a confirmat execuțiile, caracterizându-i pe cei doi bărbați drept persoanele responsabile de insultarea Profetului Mahomed al Islamului și promovarea ateismului. Mizan i-a acuzat, de asemenea, că au incendiat un Coran, cartea sfântă a islamului, cu toate că nu a fost clar dacă aceste acțiuni au fost comise de bărbați sau dacă imaginile respective au fost distribuite pe canalul Telegram.

Mahmood Amiry-Moghaddam, liderul organizației Iran Human Rights, a condamnat execuțiile, subliniind că acestea dezvăluie "natura medievală" a teocrației iraniene.

"Comunitatea internațională trebuie să arate prin reacția sa că execuțiile pentru exprimarea unei opinii sunt intolerabile", a declarat el: "Refuzul comunității internaționale de a reacționa decisiv este o undă verde pentru guvernul iranian și pentru toți cei care gândesc la fel ca el din întreaga lume", conform Mediafax.

 

Iranul a executat cel puțin 582 de persoane în 2022

 

În Orientul Mijlociu, țări precum Arabia Saudită permit, de asemenea, pedeapsa cu moartea pentru blasfemie.

În contextul protestelor care au avut loc timp de mai multe luni în urma morții lui Mahsa Amini, în septembrie, la vârsta de 22 de ani, în timp ce se afla în custodia poliției pentru probleme de moralitate, Iranul a efectuat o serie de execuții, inclusiv a membrilor grupurilor etnice minoritare. Protestele au fost atenuate.

Cel puțin 4 persoane acuzate de presupuse infracțiuni în timpul manifestațiilor au fost condamnate la moarte. Aceste proteste, care au dus la arestarea a peste 500 de persoane și la identificarea altor 19.000 de persoane, reprezintă una dintre cele mai mari provocări la adresa teocrației iraniene de la Revoluția Islamică din 1979.

Conform Iran Human Rights, în 2022, Iranul a executat cel puțin 582 de persoane, comparativ cu 333 în 2021. Potrivit celui mai recent raport al Amnesty International privind execuțiile, Iranul se clasează pe locul doi în lume în ceea ce privește numărul de execuții, după China, unde se crede că mii de persoane sunt executate anual.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel