Salvini, mesaj pentru români: "Greșelile celor puțini nu trebuie să se răsfrângă asupra celorlalți"

Ministrul de Interne al Republicii Italiene, Matteo Salvini, se află într-o vizită la București. După întâlnirea cu omologul român Carmen Dan, Salvini a declarat că o îmbunătățire a relațiilor dintre cele două state este inevitabilă. "Comunitatea română din Italia este mai mare de un milion de persoane şi este evident că greşelile celor puţini nu trebuie să se răsfrângă asupra celorlalţi", a spus Salvini.

Cooperarea bilaterală în domeniul securităţii şi în contextul deţinerii de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene s-a numărat printre subiectele discutate de ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, cu vicepreşedintele Consiliului de Miniştri şi ministrul de Interne al Republicii Italiene, Matteo Salvini.

"Am agreat împreună că în Uniunea European avem nevoie de mai multă colaborare şi încredere, iar acestea se clădesc prin dialog şi cunoaştere reciprocă. Am subliniat modul în care comunitatea de români din Italia şi comunitatea de italieni din România reprezintă un liant puternic şi contribuie la dezvoltarea economică şi socială a ţărilor noastre", a declarat Carmen Dan, marţi, după întâlnirea cu oficialul italian, la sediul MAI.

Ea consideră că este firesc să existe un dialog constant între cele două guverne pentru binele comunităţilor din România şi Italia.

"Ştiu că guvernul italian este foarte preocupat de combaterea criminalităţii. I-am reconfirmat colegului meu toleranţa noastră zero faţă de criminalitate şi disponibilitatea de a continua cooperarea eficientă dintre forţele noastre de ordine pentru prevenirea şi combaterea criminalităţii. Aşadar, atunci când vorbim de infracţionalitate, lucrurile sunt clare: autorii faptelor penale trebuie traşi la răspundere indiferent de cetăţenia acestora, de aceea ne exprimăm întreg sprijinul nostru şi îl asigur încă odată pe ministrul Salvini de totala cooperare a autorităţilor de aplicare a legii din România", a mai spus Carmen Dan.

În opinia sa, România dispune de toate instrumentele necesare pentru consolidarea cooperării poliţieneşti, atât prin intermediul ataşaţilor de afaceri interne, cât şi în ceea ce priveşte continuarea trimiterii în misiune în Italia a poliţiştilor români. În cel mai scurt timp, un alt ataşat de interne va fi trimis la Roma.

"Contextul în care România va deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene va fi unul complex, marcat de multiple provocări. Ne vom concentra pe avansarea dosarelor care pot aduce rezultate tangibile pentru cetăţenii europeni. Preşedinţia română nu va avea o misiune uşoară, dar va fi pe deplin angajată să acţioneze ca un veritabil mediator imparţial şi un facilitator de consens", a afirmat Carmen Dan.

La rândul său, Matteo Salvini a dat asigurări în numele guvernului italian că relaţia dintre cele două ţări nu va putea decât să se îmbunătăţească.

"Suntem ţări de frontieră şi aşteptăm ca Europa să-şi aducă o contribuţie la îmbunătăţirea securităţii interne. Comunitatea română din Italia este mai mare de un milion de persoane şi este evident că greşelile celor puţini nu trebuie să se răsfrângă asupra celorlalţi şi mulţumesc autorităţilor române, serviciilor de securitate care au şi-au adus contribuţia la identificarea urmăriţilor", a declarat Matteo Salvini.

El a adăugat că se are în vedere organizarea unei întâlniri cu miniştrii de Justiţie din cele două ţări, pentru aprofundarea subiectului supraaglomerării din închisori cu care se confruntă România şi Italia.

(w670)

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy