Rușii se tem de un atac asupra Crimeei. Dmitri Medvedev amenință cu „Ziua Judecății de Apoi”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Refuzul Ucrainei și al puterilor occidentale de a recunoaște controlul Moscovei asupra Crimeei reprezintă o „amenințare sistemică” pentru Rusia, iar orice atac extern asupra regiunii va provoca un răspuns de tip „Judecata de Apoi”, a declarat duminică fostul președinte Dmitri Medvedev, în prezent vicepreședinte al Consiliului rus de Securitate.

Rusia se teme că ucrainenii vor ataca Crimeea - inclusiv Podul Crimeei, proiectul de suflet al lui Vladimir Putin - cu noile sisteme de rachete HIMARS primite de la occidentali. Crimeea are o importanță strategică deosebită pentru Rusia, deoarece include cartierul general al flotei sale din Marea Neagră, la Sevastopol.

Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014, după ce președintele pro-Moscova de la Kiev a fost alungat de la putere prin proteste de masă, dar această anexare, care contravine dreptului internațional, nu este recunoscută nici de Ucraina și nici de comunitatea internațională. După ce s-a instalat fără a întâmpina rezistență în Crimeea, Moscova i-a sprijinit apoi pe separatiștii pro-ruși din regiunea Donbas din estul Ucrainei.

„Dacă orice alt stat, fie că este vorba de Ucraina sau de țările NATO, crede că Crimeea nu este a rușilor, atunci aceasta este o amenințare sistemică pentru noi. Este o amenințare directă și explicită, mai ales având în vedere ce s-a întâmplat cu Crimeea. Crimeea s-a întors la Rusia”, a declarat Medvedev, citat de Digi24.

 

Rușii se tem de un atac asupra Crimeei

 

În cazul unui atac asupra Crimeei, „va veni Ziua Judecății de Apoi, foarte repede și foarte dur. Le va fi foarte greu să se ascundă”, a mai declarat Medvedev, potrivit agenției TASS.

Medvedev nu a detaliat, precizează Reuters, dar anterior avertizase Statele Unite asupra pericolelor pe care le implică „încercarea de a pedepsi o putere nucleară precum Rusia” pentru acțiunile sale din Ucraina, spunând că acest lucru ar putea pune în pericol omenirea - cu alte cuvinte, o amenințare mai mult sau mai puțin voalată cu apocalipsa nucleară.

Declarațiile sale - făcute la o întâlnire cu veterani din al Doilea Război Mondial la Volgograd - vin la o zi după ce un oficial ucrainean a sugerat că Peninsula Crimeea, pe care cea mai mare parte a lumii încă o recunoaște ca fiind parte a Ucrainei, ar putea fi o țintă pentru rachetele HIMARS fabricate în SUA și trimise Kievului.

Vadim Skibițki, un oficial din cadrul serviciilor de informații militare ucrainene, a fost întrebat sâmbătă, într-un interviu televizat, dacă rachetele HIMARS ar putea fi folosite asupra unor ținte din Crimeea. El a spus că Rusia a lovit teritoriul ucrainean cu rachete trase din Crimeea și Marea Neagră și, prin urmare, acestea sunt ținte justificate.

„Anumiți clovni sângeroși exaltați, care apar periodic cu niște declarații, încearcă și ei să ne amenințe - mă refer la atacul asupra Crimeei și așa mai departe. Dacă s-ar întâmpla așa ceva, Ziua Judecății de Apoi va veni deodată pentru ei toți - foarte repede și foarte puternic. Nu vor avea unde să se mai pună la adăpost. Cu toate acestea, ei continuă să provoace cu astfel de declarații”, a declarat Medvedev.

Fostul președinte a mai spus că situația actuală este „o pagină foarte dificilă a istoriei moderne”, dar și-a exprimat încrederea că Rusia își va atinge obiectivele, „pentru a nu-i dezamăgi pe veteranii celui de-al Doilea Război Mondial”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel