Rusia vrea să anexeze Hersonul: "Suntem aici pentru totdeauna" 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Ucraina. Un băiat de doar 10 ani a cumpărat din economiile sale un încărcător solar portabil pentru forțele armate
Ucraina. Un băiat de doar 10 ani a cumpărat din economiile sale un încărcător solar portabil pentru forțele armate

Un parlamentar rus dă de înțeles că țara sa ar urma să anexeze orașul Herson din Ucraina. 

„Suntem aici pentru totdeauna”, a declarat un parlamentar rus aflat într-o vizită în orașul din sudul Ucrainei, scrie BBC. El este convins că Rusia va ocupa Hersonul și nu va exista cale de întors.

„Rusia este aici pentru totdeauna. Nu ar trebui să existe nicio îndoială în legătură cu acest lucru. Nu va exista nicio întoarcere în trecut”, a declarat Andrey Turchak, potrivit unui comunicat al partidului său de guvernământ, Rusia Unită.

Moscova începe rusificarea forțată

 

Herson a devenit primul oraș ucrainean care a căzut în mâinile forțelor ruse în urmă cu două luni, iar săptămâna trecută autoritățile au anunțat că în curând va fi introdusă rubla rusească, în încercarea de a normaliza controlul Moscovei.

Într-o postare pe Telegram, Turchak s-a fotografiat depunând flori la un memorial de război din oraș și a spus că în oraș se fac pregătiri pentru sărbătorirea Zilei Victoriei, care va avea loc peste trei zile.

„Pentru prima dată după mulți ani, locuitorii din Herson vor sărbători din nou alături de noi această mare sărbătoare”, a spus el. „Oamenii așteaptă acest lucru de mult timp”.

Sărbătoarea publică este o dată importantă în calendarul rusesc care marchează victoria țării în cel de-al Doilea Război Mondial asupra Germaniei naziste.

Acord UE-SUA: Nu va fi recunoscut nici un teritoriu anexat de Rusia din Ucraina

 

Câștigurile teritoriale ar putea fi însă recunoscute doar de Rusia și cei câțiva aliați. Asta pentru că liderul Germaniei, Olaf Scholz şi preşedintele american Joe Biden au convenit joi într-o discuţie telefonică să nu recunoască niciun câştig teritorial al Rusiei în Ucraina, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului de la Berlin, potrivit Reuters.

De asemenea, cei doi lideri ''au convenit că Ucraina are nevoie să fie susţinută substanţial şi în mod continuu în punerea în practică a dreptului său legitim la autoapărare'', a mai menţionat sursa citată, referindu-se la ajutorul militar destinat Ucrainei.

Pe de altă parte, Olaf Scholz a anunţat la o conferinţă de presă că şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, va efectua curând o vizită în Ucraina.

Acest ultim anunţ survine după ce preşedintele german Frank-Walter Steinmeier şi cel ucrainean Volodimir Zelenski au avut mai devreme o discuţie telefonică în care au convenit să pună capăt unei dispute generate de refuzul Kievului de a-l primi pe Steinmeier într-o vizită ce fusese planificată să se desfăşoare la jumătatea lunii aprilie.

Scholz a declarat joi că este un ''lucru bun'' faptul că cei doi preşedinţi au soluţionat respectiva dispută, dar nu a comentat asupra unei posibile vizite a lui în Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel