Rusia va furniza mai multe gaze Ungariei și Chinei. Viktor Orban, singurul lider din UE care şi-a păstrat relaţiile amicale cu Putin

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:

Președintele Gazprom a anunțat că Ungaria și China vor primi cantități suplimentare de gaze naturale, relatează Reuters, care punctează că premierul ungar este singurul lider din Uniunea Europeană care şi-a păstrat relaţiile amicale cu Vladimir Putin. 

Concernul rus Gazprom va furniza la iarnă cantităţi suplimentare de gaze Ungariei şi Chinei, a anunţat duminică preşedintele - director general Alexei Miller, conform agenţiei TASS preluate de Reuters. Miller l-a însoţit săptămâna trecută pe preşedintele rus Vladimir Putin în vizita acestuia în China.

Gazprom încearcă să compenseze pierderea pieţelor europene după invazia rusă în Ucraina, inclusiv din cauza exploziilor care au avariat gazoductele Nord Stream din Marea Baltică.

Miller a afirmat într-un interviu televizat că livrările suplimentare ale Gazprom către Ungaria se ridică la 1,3 miliarde de metri cubi de gaze. China urmează să primească încă 600 de milioane de metri cubi peste obligaţiile contractuale.

Premierul ungar Viktor Orban este singurul lider din Uniunea Europeană care şi-a păstrat relaţiile amicale cu Putin în timpul războiului din Ucraina. Marţi, când s-au întâlnit la Beijing, Orban i-a spus preşedintelui că Ungaria - care este şi membră a NATO - nu a dorit niciodată să se opună Rusiei şi încearcă să menţină contactele bilaterale.

Ungaria s-ar putea opune ca Ucraina să adere la UE

 

Orban i-a spus lui Putin, atunci când s-au întâlnit marți la Beijing, că Ungaria nu a vrut niciodată să se opună Rusiei și că încearcă să salveze contactele bilaterale. Ambasadorul SUA în Ungaria a declarat că decizia lui Orban de a merge mai departe cu întâlnirea este "îngrijorătoare". Premierul Estoniei a declarat că imaginile cu ei dându-și mâna au fost "foarte, foarte neplăcute".

Ungaria este văzută ca principalul potențial oponent la o decizie care urmează să fie luată în decembrie cu privire la deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina, care ar necesita sprijinul unanim al celor 27 de membri ai blocului.

UE în ansamblu și-a redus puternic dependența de energia rusă ca răspuns la războiul din Ucraina, dar TASS l-a citat pe Miller de la Gazprom, care a declarat într-un interviu televizat că livrările suplimentare de gaze către Ungaria în acest an s-au ridicat la 1,3 miliarde de metri cubi.

"Și avem un acord conform căruia vom furniza volume suplimentare în mod continuu în iarna următoare", a spus el.

Miller a spus că cererea zilnică din China a fost, de asemenea, peste nivelurile contractate.

"Noi furnizăm în mod regulat volume suplimentare pe piața chineză. Mai mult, facem acest lucru de mai mulți ani. În acest an, cred că (cantitatea suplimentară) va fi de 600 de milioane de metri cubi de gaz", a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel