Rusia recunoaşte cazuri de soldaţi care au murit la scurt timp după mobilizare

Liviu Ludovic |
Data actualizării: | Data publicării:

Cinci ruşi înrolaţi pentru a lupta în Ucraina, în cadrul mobilizării anunţate în septembrie, au murit la scurt timp după ce au ajuns în armată, au anunţat joi autorităţile ruse, după ce informaţii similare s-au înmulţit în ultimele luni, informează AFP. Însă responsabilii ruşi nu precizează nici cauza acestor decese, nici locul unde au avut ele loc.

Biroul de presă al regiunii Celiabinsk, citat de agenţia de presă TASS, a confirmat decesul a cinci persoane originare din acest teritoriu sărac şi industrial, situat în vestul Siberiei.

"Vom acorda tot ajutorul necesar familiilor şi apropiaţilor soldaţilor noştri decedaţi", a anunţat biroul de presă, promiţând să acorde un milion de ruble (16.000 de euro) pentru fiecare defunct.

Cu o zi înainte, deputatul rus Maxim Ivanov a afirmat că un mobilizat originar din regiunea Celiabinsk a murit de o "supradoză" de droguri în timp ce se afla într-un centru de instruire înainte de a merge la luptă.

După anunţarea unei mobilizări militare în Rusia, pe 21 septembrie, presa rusă şi responsabili locali au raportat de mai multe ori decese ale unora dintre cei mobilizaţi, în principal în Ural şi în Siberia.

Pe 3 octombrie, deputatul rus Maxim Ivanov a afirmat că trei mobilizaţi au murit la o bază militară din regiunea Sverdlovsk. Potrivit lui, unul a murit din cauza unei crize cardiace, altul s-a sinucis şi ultimul a murit din cauza unei ciroze cauzate de consumul de alcool, după ce fusese trimis acasă.

Kremlinul a recunoscut "erori" în cadrul mobilizării, cu persoane mobilizate în condiţiile în care acestea erau bolnave sau depăşeau vârsta regulamentară pentru a putea fi înrolate.

Săptămâna trecută, ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a anunţat că peste 200.000 de persoane au fost mobilizate în două săptămâni pentru a pleca la luptă în Ucraina, unde armata rusă a suferit pierderi importante în timpul recentelor contraofensive ucrainene. 

Josep Borrell: Armata rusă, anihilată dacă Rusia foloseşte arme nucleare în Ucraina

 

Probabil că preşedintele Rusiei nu blufează când vorbeşte despre ameninţarea nucleară împotriva Ucrainei, dar nici Occidentul nu blufează când spune că armata rusă va fi anihilată dacă va utiliza arme nucleare în Ucraina, subliniază agenţia ucraineană de ştiri Ukrinform şi îl citează pe înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă, Josep Borrell

Borell a făcut declaraţiile cu ocazia inaugurării Academiei Diplomatice Europene de la Bruges.

"Există o ameninţare nucleară, iar Putin spune că nu joacă la cacealma. Ei bine, el nu-şi poate permite să blufeze. Şi trebuie să fie clar că nici oamenii care susţin Ucraina, şi Uniunea Europeană, şi statele membre, şi Statele Unite, şi NATO nu blufează. Şi orice atac nuclear împotriva Ucrainei va crea un răspuns, nu un răspuns nuclear, dar un răspuns atât de puternic din partea militară încât armata rusă va fi anihilată - iar Putin nu trebuie să blufeze", a spus Josep Borrell.

El a precizat că lumea a ieşit definitiv din războiul rece şi din post-războiul rece. Post-războiul rece s-a încheiat cu războiul ucrainean, cu agresiunea rusă împotriva Ucrainei, a spus oficialul UE.

"Trăim cu siguranţă şi un "moment de creaţie" al unei lumi noi. Pentru că acest război schimbă multe lucruri şi, cu siguranţă, schimbă Uniunea Europeană. Acest război va crea o Uniune Europeană diferită, din perspective diferite. [...] Acesta este un moment grav în istorie şi trebuie să ne demonstrăm unitatea, puterea şi hotărârea, hotărârea totală", a mai spus Josep Borrell potrivit ukrinform, titrează Rador. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel