Rusia mocnește: un student străin a murit în Ucraina, pe câmpul de luptă 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Rusia înaintează războiul din Ucraina, în timp ce SUA și alții cer responsabilitate la ONU
Rusia înaintează războiul din Ucraina, în timp ce SUA și alții cer responsabilitate la ONU

Omul de afaceri rus Evgheni Prigojin, un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, a declarat marţi că un student zambian care a murit în Ucraina a luptat pentru grupul său militar privat, Wagner. 

Rusia notificase anterior Zambia că Lemekhani Nyirenda a fost ucis pe câmpul de luptă din Ucraina în septembrie, ceea ce a determinat autorităţile din Zambia să ceară administraţiei de la Moscova mai multe detalii şi o explicaţie despre modul în care studentul a ajuns să lupte în război.

Tatăl lui Nyirenda a spus că fiul său efectua o pedeapsă de nouă ani de închisoare la Moscova pentru o infracţiune legată de droguri, când a fost "mobilizat" să lupte. Familia lui a spus că nu este clar cum a fost recrutat sau de către cine. Marţi, grupul de catering Concord al dlui Prigojin a declarat că Nyirenda a fost recrutat de grupul Wagner.

Rusia. Grupul Wagner a recrutat soldați din închisori 

 

Evgheni Prigojin şi alţi reprezentanţi ai Wagner au vizitat închisorile ruseşti, oferind unor deţinuţi amnistie în schimbul acordului de a lupta pentru Rusia în Ucraina. "Da, îmi amintesc bine de acest tip", a spus dl Prigojin într-un răspuns scris la o întrebare a unui reporter, dacă zambianul a luptat pentru Wagner. El a adăugat că Nyirenda a murit "ca un erou" şi că a fost "unul dintre primii care au pătruns în tranşeele inamice pe 22 septembrie".

Reuters nu a putut verifica circumstanţele morţii lui Nyirenda sau afirmaţia lui Prigojin că acesta s-a alăturat grupării Wagner în mod voluntar. După ce ani de zile şi-a negat legăturile cu Wagner şi a acţionat în umbră, Evgheni Prigojin a adoptat în ultimele luni o prezenţă mai asertivă pe scena internă rusă, criticând conducerea militară, recunoscând că a fondat gruparea Wagner şi admiţând că a intervenit în alegerile din SUA, relatează Rador. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel