Rusia. Cel mai mare submarin construit în ultimii 30 de ani, care are suficientă putere de foc pentru a distruge orașe întregi și a declanșa "tsunami radioactive", este gata să intre în serviciu

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
România va comanda două submarine Scorpène de la Grupul Naval Francez / Foto: Unsplash
România va comanda două submarine Scorpène de la Grupul Naval Francez / Foto: Unsplash

Marina rusă a primit ieri un submarin "apocaliptic" echipat cu torpile nucleare "de mărimea unui autobuz școlar" atât de puternice încât ar putea provoca un "tsunami radioactiv”.

Submarinul Belgorod, de 184 m și 30.000 de tone, este cel mai mare submarin construit în ultimii 30 de ani și poate găzdui șase torpile nucleare Poseidon de 24 m, care sunt înarmate cu o încărcătură nucleară de până la 100 de megatone, relatează US Naval Institute News.

Aceste arme fără pilot ar putea produce un tsunami de până la 500 m înălțime și sunt construite pentru a provoca o contaminare radioactivă "devastatoare" la scară largă, asemănătoare unei bombe cu cobalt.

Torpilele Poseidon sunt proiectate să provoace 'distrugerea' orașelor de coastă importante din punct de vedere economic prin 'crearea unor zone largi de contaminare radioactivă, făcându-le inutilizabile pentru activități militare, economice sau de altă natură pentru o perioadă lungă de timp', potrivit unui document rusesc care a făcut obiectul unor scurgeri de informații și care a fost tradus de BBC în 2015, conform Daily Mail.

 

Arma are o rază de acțiune de mii de kilometri.

 

Un focos de această dimensiune ar distruge coasta SUA cu un tsunami gigantic și cu precipitații radioactive - iar experții militari ruși au sugerat că scurgerea din 2015 a fost un avertisment pentru SUA.

În mai 2020, agenția de știri rusă de stat TASS a raportat că încărcătura utilă ar putea fi de până la două megatone pentru a "distruge bazele navale inamice" și ar putea avea o adâncime de operare de peste 1 km.

Comandantul-șef al marinei ruse Nikolay Tevmenov a declarat ieri, 8 iulie, la ceremonia de livrare a submarinului, că acesta va fi folosit pentru 'cercetări și expediții științifice', potrivit TASS.

El a declarat: "Submarinul Belgorod deschide noi oportunități pentru Rusia în desfășurarea de diverse cercetări și ajută la efectuarea de diverse expediții științifice și operațiuni de salvare în zone îndepărtate ale Oceanului Mondial".

Nava a fost construită la Șantierul Naval Sevmash din Severodvinsk, cea mai mare operațiune de construcție navală din Rusia, și a fost livrată ieri la sediul central al Flotei de Nord a Marinei Ruse din Severodvinsk.

Predarea către Marina rusă are loc după ce anul trecut a început primele teste pe mare, după cum se spune, sub conducerea secretă a Direcției Principale de Cercetare Submarină, în urma amenințărilor de scufundare a navelor de război britanice și americane în Marea Neagră.

 

Submarinul va fi operat de către marină, dar misiunile sale vor fi controlate de președintele Vladimir Putin

 

'La 8 iulie 2022, a avut loc o ceremonie specială la Asociația de producție Sevmash (parte a United Shipbuilding Corporation), cea mai mare întreprindere de construcții navale din Rusia, pentru a semna un certificat de acceptare/livrare a submarinului de cercetare Belgorod către Marina Militară', a precizat Șantierul Naval într-un comunicat preluat de TASS.

În luna ianuarie a acestui an, Marina rusă a declarat că va primi 'submarinul cu destinație specială cu drone cu armament nuclear' în 31 iulie anul acesta - ceea ce înseamnă că transferul este cu trei săptămâni mai devreme.

Submarinul Belgorod a fost surprins prin imagini din satelit pe suprafața Mării Albe alături de al doilea cel mai mare submarin din lume, Dmitri Donskoi, la 26 iunie, potrivit analistului în domeniul apărării HI Sutton, care a catalogat Belgorod drept un "submarin al apocalipsei".

El a declarat: "Aceste submarine sunt uriașe, mult mai mari decât orice altceva din Occident, chiar și clasa Ohio a marinei americane".

Submarinul ar putea conține, de asemenea, drone 'unice' concepute pentru misiuni secrete, cum ar fi tăierea cablurilor submarine de telefonie și internet, provocând daune incalculabile economiilor occidentale.

Anul trecut, Dr. Sidharth Kaushal, de la Royal United Services Institute, a declarat pentru The Mail on Sunday că el crede că flota de vehicule subacvatice fără pilot (UUV) ar putea avea o valoare strategică pentru președintele Putin.

 

Submarinul „este bine echipat pentru sabotaj și operațiuni clandestine”

 

Dr. Kaushal a declarat: "Belgorodul este suficient de mare pentru a acționa ca o navă-mamă pentru un set unic de nave mai mici care au capacități de scufundare la mare adâncime și capacitatea de a manipula infrastructura submarină. 

Este bine echipat pentru sabotaj și operațiuni clandestine. Torpilele sale nucleare Poseidon ar putea fi, de asemenea, un mijloc foarte eficient de a ataca un portavion pe timp de război - un atac împotriva căruia nu există în prezent nicio apărare.

Belgorodul nu va face parte din Marina rusă în sine, ceea ce înseamnă că acțiunile sale clandestine și agresive vor fi efectiv negabile. 

Submarinul pare pregătit pentru un război al forțelor speciale neatribuibil, comandanții săi răspunzând direct conducerii [politice] și ocolind structura de comandă navală rusă”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel