Rusia atacă intens Ucraina, cu bombe cu dispersie în Mykolaiv și lovituri cu rachete în Odesa

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:

Rusia și-a intensificat bombardamentele pe teritoriul Ucrainei, cu atacuri intense asupra orașului Sumy din nord, cu bombe cu dispersie care au vizat Mykolaiv și cu un atac cu rachete la Odesa, în sud.

Cel puțin doi civili au fost uciși și 15 răniți de bombardamentele rusești din întreaga țară în ultimele 24 de ore, a declarat biroul prezidențial al Ucrainei.

În Odesa, un atac a rănit cel puțin patru persoane, a ars case și a incendiat alte locuințe, a declarat Oleksii Matsulevych, un purtător de cuvânt al administrației regionale.


Forțele rusești au tras șapte rachete de croazieră Kalibr asupra regiunii

 

Forțele rusești au vizat Mykolaiv cu obuze cu dispersie, rănind cel puțin două persoane și deteriorând ferestrele și acoperișurile caselor private, a declarat primarul orașului ucrainean Oleksandr Senkevich.

Peste 150 de mine și obuze au fost trase asupra regiunii Sumy, a declarat Dmytro Zhyvytskyi, șeful administrației militare regionale Sumy.

'Au tras cu mortiere, tunuri și rachete de artilerie. De asemenea, rușii au deschis focul folosind mitraliere și lansatoare de grenade', a spus el, conform Daily Mail.

Ministerul rus al Apărării a declarat că loviturile asupra satului Bilenke din Odesa au avut un obiectiv militar legitim și 'au distrus depozite de muniție pentru arme furnizate de Statele Unite și de țări europene'.

'Aceste lovituri asupra unor oameni pașnici au un singur scop - să intimideze populația și autoritățile și să le mențină într-o tensiune constantă', a declarat Serhiy Bratchuk, președintele guvernului regional din Odesa, la televiziunea ucraineană.

Trupele ruse au încercat fără succes să avanseze spre orașul Avdiyivka, la nord de Donețk, a declarat marți șeful administrației militare din Avdiyivka, Vitaliy Barabash.

El a precizat că forțele ucrainene i-au respins pe ruși după ce aceștia au atacat timp de mai multe zile.

'Pierderile inamicului sunt mult mai mari decât ale noastre', a spus el, și includ aproximativ 40 de morți.

 

Kievul speră că războiul se află la un punct de cotitură

 

Kievul speră că războiul se află la un punct de cotitură, Moscova epuizându-și capacitățile ofensive în cucerirea câtorva orașe mici din est, în timp ce Ucraina dispune acum de arme occidentale cu rază lungă de acțiune care pot lovi în spatele liniilor rusești.

Kievul citează o serie de lovituri reușite asupra a 30 de centre logistice și de muniții rusești, despre care spune că paralizează forțele rusești dominate de artilerie, care trebuie să transporte zilnic mii de obuze pe front.

Într-o postare pe Facebook, luni, comandantul militar suprem al Ucrainei, generalul Valery Zaluzhny, a dat credit sistemelor avansate de rachete cu rază lungă de acțiune, cunoscute sub numele de HIMARS, furnizate de SUA, pentru că au ajutat la 'stabilizarea situației' prin 'lovituri majore asupra punctelor de comandă inamice, a depozitelor de muniție și de combustibil'.

Rusia a declarat luni că ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a ordonat armatei să se concentreze pe distrugerea rachetelor și artileriei ucrainene furnizate de Occident.

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene au convenit luni să ofere Ucrainei încă 500 de milioane de euro (504 milioane de dolari) din fondurile UE pentru armament, ridicând sprijinul blocului la 2,5 miliarde de euro de la invadarea Moscovei pe 24 februarie.

 

În sud, Ucraina pregătește un contraatac pentru a recuceri cea mai mare porțiune de teritoriu luată de la invazie

 

Ucraina a raportat că a distrus sisteme de rachete rusești, sisteme de comunicații, radare, depozite de muniții și vehicule blindate în lovituri în regiunea Kherson din sud.

În est, forțele ucrainene s-au retras la începutul lunii iulie din Luhansk, una dintre cele două provincii pe care Rusia le revendică în numele reprezentanților săi separatiști.

Kievul spune că Moscova plănuiește un alt asalt pentru a captura ultimul buzunar deținut de ucraineni în provincia vecină Donețk.

Forțele lui Putin au trecut la o campanie de lovituri devastatoare pentru a-și extinde controlul asupra sudului și estului Ucrainei, după ce nu au reușit să captureze Kievul în primele zile ale invaziei.

Ucraina afirmă că forțele rusești au intensificat loviturile de la distanță asupra unor ținte aflate departe de front, ucigând un număr mare de civili. Moscova spune că lovește ținte militare.

 

Volodymyr Zelensky: Rusia a tras peste 3.000 de rachete de croazieră și nenumărate obuze de artilerie

 

Atacurile cu rachete au avut loc în contextul în care armata britanică a declarat că, în opinia sa, Rusia se confruntă cu probleme "din ce în ce mai acute" în menținerea efectivelor de trupe în războiul de uzură care a început cu invazia din 24 februarie a Ucrainei.

Ministerul britanic al Apărării (MoD) a declarat că Rusia 's-a străduit să mențină o putere de luptă ofensivă eficientă de la începutul invaziei, iar această problemă este probabil să devină din ce în ce mai acută', în timp ce Moscova încearcă să cucerească regiunea Donbas din estul Ucrainei.

Mod a adăugat: 'Deși Rusia ar mai putea obține în continuare câștiguri teritoriale, ritmul lor operațional și rata de avansare este probabil să fie foarte lentă fără o pauză operațională semnificativă pentru reorganizare și refacere'.

Atacurile recente au avut loc în timp ce prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a vizitat Washingtonul la invitația primei doamne a SUA, Jill Biden, întâlnindu-se cu secretarul de stat Antony Blinken.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel