„Rusia a atacat cel puțin 200 de unități sanitare din Ucraina”

Elena Didila |
Data publicării:
Fotografie creată de David Peinado, de la Pexels
Fotografie creată de David Peinado, de la Pexels

Acest lucru a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății.

Impactul devastator al conflictului asupra sistemului de sănătate

Cel puțin 200 de unități sanitare din Ucraina au fost lovite de atacurile armatei ruse de la începutul ofensivei. Acest lucru a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care, în timpul unei vizite la Kiev, a subliniat impactul devastator al conflictului asupra sistemului de sănătate al țării. Infrastructura distrusă și lanțurile de aprovizionare medicale întrerupte reprezintă acum o amenințare majoră pentru milioane de oameni. 

 

Rusia are datoria de a respecta dreptul la sănătate

Atacurile asupra spitalelor, ambulanțelor, personalului medical sau pacienților acestora în timpul unui conflict armat sunt încălcări ale dreptului internațional umanitar, a amintit șeful OMS. După ce a semnat cele patru Convenții de la Geneva, Rusia are datoria de a respecta dreptul la sănătate (de exemplu, să se abțină de la atacuri asupra unităților medicale), de a proteja și de a îndeplini dreptul la sănătate (de a proteja personalul medical), precum și de a garanta accesul la servicii de sănătate de bază. Spitalele se bucură de protecție specială și nu ar trebui să fie niciodată atacate, potrivit Europa Today.

 

"Am văzut daunele cauzate unităților de sănătate și am auzit mărturii despre daunele - fizice și psihice - cauzate lucrătorilor din domeniul sănătății. Aceștia sunt oameni a căror motivație principală este să protejeze sănătatea și viața", a spus  Tedros Adhanom Ghebreyesus, relatând ceea ce a văzut în timpul vizitei sale în Ucraina. "Aceste atacuri trebuie să înceteze. Asistența medicală nu este niciodată un obiectiv", a adăugat el.

Viktor Liasko, ministrul Sănătății al Ucrainei, a cerut un sprijin internațional mai mare pentru a menține serviciile de sănătate în țară, relatează Euractiv . "În timpul războiului, 10 dintre colegii mei au fost uciși, peste 40 au fost răniți, iar 40 de spitale au fost distruse și nu mai pot fi reconstruite. Aproximativ 500 de spitale au fost avariate și nu pot fi folosite pentru tratament medical", a spus Liasko. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel