Românul Cristian Măcelaru, noul director al Orchestrei Naționale a Franței

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Dirijorul român Cristian Măcelaru ocupă, de astăzi, funcția de director muzical al Orchestrei Naționale a Franței.

Mandatul dirijorului român Cristian Măcelaru în funcția de director muzical al Orchestrei Naționale a Franței este încheiat pentru un an, începând cu 1 septembrie. El îi succede lui Emmanuel Krivine, care și-a anunțat demisia în mai. 

În vârstă de 40 de ani, dirijorul român are o dublă misiune: să evidențieze calitățile orchestrei din repertoriul francez și să consolideze influența și locul orchestrei atât la Paris, în regiunile din restul Franței, cât și în întreaga lume. Cristian Măcelaru se va prezenta publicului în calitate de director al Orchestrei Naționale de Franță pe 24 septembrie la Auditoriul Radio France. El va dirija  „Preludiu la după-amiaza unui faun“ al lui Claude Debussy, a doua simfonie a lui Saint-Saëns, precum și al doilea concert pentru pian al lui Rachmaninoff, interpretat de Benjamin Grosvenor.

Citește și: Povestea de succes a lui Cristian Măcelaru, cel care va conduce Orchestra Națională a Franței

Cristian Măcelaru a dirijat Orchestra națională al Franței pentru prima dată în 2018, ca parte a unui concert-portret al lui Claude Vivier. Pe 23 iulie a susținut unul dintre primele concerte cu audiență la auditoriul Radio France, după închidere, în care a dirijat Barber, Bizet și Grie, potrivit francemusic.fr.

Cine este Cristian Măcelaru

 

Cristian Măcelaru (n. 15 martie 1980, Timișoara, România) este un dirijor român, director muzical și dirijor al Festivalului de Muzică Contemporană Cabrillo, California (din august 2017) și dirijor principal al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Köln (începând cu stagiunea 2019/20).

Cristian Măcelaru s-a format ca violonist în România, în orașul Timișoara. „Am crescut într-o familie cu 10 frați în care era un program foarte bine definit vizavi de școală și studiul muzical – declară artistul. La sfârșitul clasei a doua am început să cânt în orchestra bisericii. Activitățile din casă se reduceau la făcut focul și ce era strict necesar pentru că eram cel mai mic. Din clasa a cincea m-am axat foarte mult pe concursuri naționale și internaționale de vioară. Dimineața eram la școală, iar ziua studiam”. Toți cei 10 frați urmau acest program: școală dimineața, studiu muzical în restul zilei. De la vârsta de 17 ani, s-a stabilit în Statele Unite ale Americii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel