Românii din Sudul Basarabiei, regiunea Odesa, vor consulat românesc la Ismail

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
vama ucraina-romania
vama ucraina-romania

Mediul asociativ românesc din regiunea Odesa a adresat o nouă Scrisoare deschisă MAE al Guvernului României în care a amintit despre demersul din toamnă privind înființarea cât mai curând a unui consulat al României la Ismail.

„După 3 luni de așteptare subsemnații, semnatari ai Scrisorii deschise din 10.09.2020 privind necesitatea, solicităm Ministerului Afacerilor Externe al României: Să revadă intenția descrisă în Memorandumul MAE nr. M2/26442 din 25.11.2020 la punctul III. A, privind „înființarea unui Birou consular la Ismail, Ucraina, parte integrantă a Consulatului General al României la Odessa”, în sensul înființării unui veritabil Consulat al României în orașul Ismail din Sudul Basarabiei, regiunea Odesa, asemănător Consulatului României de la Slatina, regiunea Transcarpatică”, se arată în textul scrisorii.

Semnatarii amintesc că, urmare a reformei administrativ-teritoriale din Ucraina, s-a definitivat, astfel, constituirea noului raion Ismail, cu o populație estimativă de 215.000 de locuitori, din care numai ponderea populației românofone ar fi în jur de 30%. „Să recunoască, ca având caracter prioritar inițiativa de înființare a Consulatului României la Ismail, prin urgentarea termenului la maximul perioadei anilor 2021-2022 în loc de îndepărtatul an 2025, la care este trecută inițiativa în Calendarul orientativ privind înființarea și operaționalizarea unor oficii consulare ale României în perioada 2021-2025 din Anexa la Memorandumul nr. M2/26442/25.11.2020”, mai cere mediul asociativ românesc.

Caracterul urgent și prioritar al solicitărilor reiese din consecințele reformelor din ultima perioadă din Ucraina, și se impune, mai ales a definitivării la 1 septembrie 2023 a reformei educației, și perspectivei de ucrainizare totală a învățământului școlar românesc din Ucraina, și nu în ultimul rând ținând cont de existența majorității claselor cu predare în limba română în 11 școli din noul raion Ismail, și a celor peste 2500 de elevi înscriși în clasele cu predare în limba română în prezent în aceste școli.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel